O sută de sindicalişti din Hidrosind ameninţă cu greva la Ministerul Economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O sută de sindicalişti din Hidrosind ameninţă cu greva la Ministerul Economiei
O sută de sindicalişti din Hidrosind ameninţă cu greva la Ministerul Economiei

Circa 100 de sindicalişti din Hidrosind protestează la sediul Ministerului Economiei faţă de divizarea Hidroelectrica şi includerea ei în cele două mari companii din sectorul energetic şi aeninţă că vor demara formalităţile necesare declanşării grevei.

Aceştia strigă în cor "Hidro! Hidro!", fluieră şi scandează "PD-L-işti, PSD-işti, lăsaţi apa la hidrişti" şi "Nea Traiane, nu-i lăsa să facă aşa ceva", referitor la decizia Ministerul Economiei de a include hidrocentralele aparţinând Hidroelectrica în cele două mari companii ce vor rezulta în urma reorganizării sectorului energetic.

Peste 100 de sindicalişti sunt aşteptaţi să picheteze între orele 12.30-13.30 şi Preşedinţia României.

"Vom demara formalităţile necesare declanşării grevei la nivelul unităţilor Hidroelectrica, în condiţiile legii, dacă nu suntem luaţi în serios. Solicităm în continuare o întâlnire cu ministrul economiei, Adriean Videanu. Trebuie să ne asculte şi pe noi. ME nu este un atelier de marmură, nu este o afacere de familie", a spus preşedintele Comisiei de Strategie şi membru al Biroului Operativ din Hidrosind, Ilie Roşu.

Roşu a zis că săptămâna viitore va merge la comisarii europeni pentru Energie şi Concurenţă, pentru a le înmâna nişte petiţii, considerând că în România este încălcată politica energetică europeană, că sunt ascunse costurile de producţie, iar investiţiile în sursele regenerabile nu sunt promovate.

Sindicatul Hidrosind a acuzat în repetate rânduri autorităţile că doresc "spargerea" Hidroelectrica, pentru a vinde hidrocentralele aflate în portofoliul companiei la un preţ mic.

  • În componenţa primei societăţi energetice care va rezulta din reorganizarea sectorului energetic vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), şi trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Vâlcea, SH Slatina şi SH Sibiu.
  • Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucureşti, CTE Deva şi CET Paroşeni (aparţinând Termoelectrica), Porţile de Fier şi restul sucursalelor Hidroelectrica (adică sucursalele Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa), Compania Naţională a Huilei (CNH).


Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, compania de stat având peste 5.000 de angajaţi. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte sursele regenerabile. Compania administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite