Minerul care a salvat trei vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Mârzea i-a scos din subteran pe colegii răniţi. Dintre cei zece muncitori care au fost surprinşi de o deflagraţie duminică seară în Nehoiaşu, şase au fost răniţi.

Minerii au folosit explozibil pentru a debloca rocile, însă deflagraţia a fost foarte puternică, fiind amplificată de o pungă de gaz. Echipele de intervenţie, care au ajuns în mai puţin de 30 de minute, i-au găsit la gura galeriei pe toţi cei zece muncitori, care se salvaseră singuri.

Constantin Mârzea este omul care şi-a salvat trei dintre colegi, grav răniţi. „După ce minerii au pus explozibilul, ne-am retras la capătul reţelei, care e la vreo 500 de metri depărtare. A fost declanşată explozia controlată şi în momentul acela s-a produs bubuitura. Brusc s-a făcut beznă şi nu mai auzeam nimic. După ce mi-am dat seama că mă pot mişca, am început să-mi strig colegii. Unii au răspuns, alţii nu“, îşi aminteşte Constantin Mârzea. Bărbatul nu a aşteptat să vină ajutoarele, ci a început să-şi caute colegii.

Răniţii, în stare gravă

„Am luat-o pe bâjbâite şi, cam într-un sfert de oră, i-am găsit pe trei dintre colegi, care acum sunt în stare gravă. Apoi au sosit alţi doi mineri care m-au ajutat să îi urc pe răniţi într-un vagonet şi i-am dus împreună afară“, şi-a continuat povestea ortacul. Constantin Mârzea a fost transportat şi el cu o ambulanţă la Spitalul Orăşenesc din Nehoiu, unde a primit îngrijiri medicale. A petrecut noaptea la camera de gardă a spitalului, dar nu a putut adormi până în zori. „Când închid ochii, aud bubuitura şi îmi trece prin cap toată nenorocirea care s-a întâmplat. Mă gândesc mereu la colegii mei, care acum zac prin spitalele din Bucureşti“, mărturiseşte ortacul.

Constantin Mârzea (56 de ani) este tatăl a patru copii şi lucrează de 17 ani la Hidroconstrucţia, unde acum are funcţia de ajutor de artificier. Bărbatul spune că a nu a avut de ales când s-a angajat ca miner. „Am patru copii. Cel mai mic are 12 ani, iar cel mai mare, 24. Salariul ăsta de 1.300 de lei este singurul nostru venit. Nu am ce să fac nici de acum înainte. Îmi este teamă să mai intru în galerie, dar trebuie să fac tot asta“, spune cu regret minerul din Nehoiu.

Cei trei răniţi pe care Mârzea i-a scos din galerie se află internaţi la spitalul Floreasca din Capitală, în stare gravă. Au şanse de supravieţuire numai pentru că au ajuns la timp pe mâinile medicilor.

Galeria a fost închisă

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat că, cel mai probabil, deflagraţia a avut loc din cauza unei pungi de gaz care nu a fost detectată. Explozia a avut loc imediat după deflagraţia controlată. Galeria a fost închisă şi a fost constituită o comisie care va cerceta cauzele producerii accidentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite