Militarii de la Ciorogârla care au furat arme, eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei şapte arestaţi în dosarul privind furtul de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla au fost eliberaţi, ieri, de la Penitenciarul Rahova, ca urmare a deciziei Curţii Militare de Apel.

Astfel, sergentul major Ionut Gagea a fost arestat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Pentru aceleaşi infracţiuni au fost învinuiţi şi caporalii Ion Petrică şi Marius Tudorache, acuzat şi de calcare de consemn. Mai mult, caporalii Marian Dinu, Cristian Radu şi Marian Tudorache au ajuns după gratii pentru călcare de consemn. Soldaţii Nicuşor Niţă şi Marian Dinu au fost arestaţi pentru călcare de consemn.

Armele, de negăsit

Militarii au fost trimişi în judecată la 2 martie, însă armele nu au fost găsite nici până în ziua de astăzi. Alţi trei militari au fost trimişi în judecată în stare de libertate. Conform procurorilor militari, Marius Tudorache, Ionuţ Nicolae Gagea şi Ion Petrică au sustras, prin efracţie, în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, 62 de arme militare şi accesorii de armament din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta Unităţii Militare 01916 Ciorogârla. Valoarea armelor şi a celorlalte obiecte sustrase se ridică la aproximativ 35.000 de lei. De asemenea, procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea. El nu a verificat existenţa şi integritatea lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor şi nu a efectuat verificările telefonice şi controalele la posturile de santinelă. Totodată, el nu a efectuat în mod regulamentar schimbarea santinelelor. Sergentul ar fi determinant trei santinele, ce efectuau serviciul în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, să încalce consemnul general şi particular al postului, la luarea în primire şi părăsirea postului de santinelă.

Depozitul de armament, fără pază permanentă

Potrivit procurorilor, militarii ce asigurau paza unităţii şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore. Procurorii continuă cercetările în acest cu privire la conducătorii unităţii militare din Ciorogârla, care şi-ar fi încălcat atribuţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de pază al unităţii.

Proces

La 11 ianuarie 2010, Tribunalul Militar va relua dezbaterile în dosarul privind furtul de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite