Miliarde din banii publici, "pierdute" de Regia de Transport în Comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

primăriei. Suma a fost cheltuită acum câţiva ani, pentru achiziţionarea unor piese de schimb de care nu mai este nevoie, destinate iniţial întreţinerii în stare de funcţionare a

primăriei. Suma a fost cheltuită acum câţiva ani, pentru achiziţionarea unor piese de schimb de care nu mai este nevoie, destinate iniţial întreţinerii în stare de funcţionare a substaţiilor electrice de transformare-redresare din cadrul atelierului energetic. Cea mai mare problemă este însă că aceste piese stau pur şi simplu în depozit. Ele nu pot fi vândute, pentru că nu au certificate de calitate.
Controlul a scos la iveală faptul că piesele au fost achiziţionate fără licitaţie şi, deşi a existat o ofertă mai ieftină, iar câţiva angajaţi din RATT au atras atenţia asupra problemelor, conducerea regiei a preferat-o pe cea mai scumpă. Problema este cu atât mai gravă cu cât Comisia de control a primăriei a concluzionat că achiziţionarea pieselor s-a făcut fără a fi necesare şi fără respectarea legislaţiei achiziţiilor publice. Raportul va fi prezentat consilierilor locali, care vor decide dacă vor sesiza organele de urmărie penală.

Achiziţie ilegală
"Nu există notă justificativă privind nota de achiziţie dintr-o singură sursă. Contractul nu prevede clauze exprese privind rezilierea contravenţională. Nu există clauze de denunţare unilaterală a contractului. Nu există avizul Ministerului Finanţelor şi al MLPAT. Caietul de sarcini nu cuprinde termenul de execuţie a lucrării şi termenul de livrare, modul de plată şi cuantumul garanţiei. Actele adiţionale la contract nu apără interesele RATT. Contractul a fost încheiat fără o analiză temeinică privind necesitatea, oportunitatea şi posibilitatea de finanţare a lucrării", acestea sunt câteva din concluziile controlului. "RATT nu a acţionat ca o instituţie subordonată Consiliului Local al Municipiului Timişoara, făcând o investiţie fără un studiu de oportunitate anterior derulării acestui proces de achiziţie. Mai mult, prin încheierea Actului Adiţional nr. 7/2000 regia a acţionat în detrimentul său, consecinţa întocmirii acestui act adiţional fiind aceea ca bunurile achiziţionate să nu pot fi valorificate, întrucât regia nu poate furniza odată cu marfa certificatele de calitate", se mai menţionează în raport.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite