Miliardarul Bill Gates, internetul şi oltenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Băbeni nu se mai pot dezlipi de calculatoarele oferite de magnatul american
Locuitorii din Băbeni nu se mai pot dezlipi de calculatoarele oferite de magnatul american

Sătenii din România beneficiază de un program finanţat de fundaţia magnatului american. Ei sunt extrem de recunoscători că se dă ceva pe gratis. Ţăranul român a ajuns la momentul întâlnirii cu mediul online. Civilizaţia rurală e sceptică în faţa minunilor tehnologice venite tocmai de peste Ocean.

Conform unor statistici recente, 64% din români nu au folosit niciodată internetul. Dintre aceştia, cei mai străini de avantajele şi dezavantajele „world wide web-ului" sunt cei aflaţi în mediul rural, unde sărăcia şi lipsa infrastructurii îi ţin pe oameni departe de tehnologie. În ajutorul românilor de la ţară a sărit tocmai celebrul Bill Gates, părintele Microsoft şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Magnatul american finanţează programul Biblionet, prin care 1.600 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare de ultimă generaţie şi vor oferi acces gratuit la internet.

Prima fază a proiectului este în plină desfăşurare. 235 de biblioteci comunale din 12 judeţe au fost echipate şi au deja o lună de când îi aşteaptă pe localnici să se conecteze la reţeaua globală de comunicare. Reporterii „Adevărul" au luat la pas mai multe comune din judeţul Vâlcea care au fost incluse în program, pentru a vedea impactul pe care l-a produs facilitarea accesului la internet.

„S-au dat şi prăjituri"

La Pietrari, comună cu aproximativ 3.000 de locuitori, majoritatea oamenilor ridică din umeri când sunt întrebaţi despre ceea ce se întâmplă la biblioteca din sat. „Nu ştim, domnule, nimic! Dacă americanii ne-au adus calculatoare şi sunt pe gratis, de ce nu pune primarul un afiş să ştie toată lumea, să se afle?!", se întreabă retoric nea Costache, un bătrân viguros cu căciulă neagră de miel potrivită tacticos pe vârful capului.

„Noi suntem mai din fundul satului, nu ne spune nimeni nimic", se înfierbântă unul mai tânăr, care lasă impresia că aştepta de mult momentul potrivit pentru a spune acest groaznic adevăr. Lumea se strânge ca la urs. Din mulţime îşi face loc un bătrân care ne priveşte cu ochi mari din spatele unor lentile uriaşe.

„Mă numesc Miulescu Constantin. E adevărat, sunt calculatoare la bibliotecă. Eu am fost şi la inaugurare, acum vreo lună de zile.

S-au dat şi prăjituri. A fost frumos. Eu, personal, trimit articole la ziarele vâlcene, despre ce e bine şi ce e rău", ne asigură domnul Miulescu.

„Internetul ăsta ni-l bagă la impozit?"

Încercăm să le explicăm oamenilor cum îi poate ajuta internetul, exemplificând prin posibilitatea de a comunica cu rudele aflate peste hotare. Folosim ca argument suprem faptul că totul este pe gratis, graţie unui american pe nume Bill Gates. Ca un om care a văzut multe la viaţa lui, nea Costache ascultă şi ne priveşte suspicios.

„Internetul ăsta ni-l bagă la impozit? Te duci acolo, zice că e degeaba şi te trezeşti cu el la impozit". Un alt domn, care se recomandă Nelu, ia cuvântul pe un ton de atoateştiutor: „Merge prost internetul la noi în sat, se încarcă greu. Eu am acasă şi intru pe diverse, dar merge prost. Am vrut să-i bat pe aştia de la Romtelecom de două ori".

Recreaţie pe youtube şi Messenger!

Biblioteca din Pietrari se află în aceeaşi clădire cu şcoala. Când am ajuns, linişte deplină. Nicio minge bătută de asfalt, nici măcar o coardă, niciun şotron, niciun glas ascuţit de copil crescut în aerul tare de la poalele Carpaţilor. Cine ar fi crezut că nimerisem tocmai în timpul unei recreaţii?

I-am găsit pe elevi în bibliotecă, strânşi ciorchine în jurul celor patru calculatoare, cum se strângeau copiii generaţiilor anterioare în jurul unei maşinuţe căreia i se deschideau uşile. Fetele, cu căştile pe urechi, se uitau pe youtube, la videoclipuri cu Rihanna (n.r. - cântăreaţă la modă printre adolescenţi), în timp ce băieţii rupeau Messengerul în două. „Aici stau în toate recreaţiile. Profesorii se bucură, că nu mai fac boacăne pe-afară", ne explică bibliotecara.

Clopoţelul care anunţă finalul pauzei îi urneşte cu greu pe copii către clase. Doar unul mai slăbănog se ridică bucuros de la calculator: „Gata, doamnă, mi-am făcut tema", îi strigă bibliotecarei. Femeia e încântată, neînţelegând că această ciudăţenie numită internet poate avea şi aspecte negative. „Acum îşi fac temele în cinci minute. Caută referatul pe calculator şi gata! E o bucurie!"

Se tem să atingă calculatoarele

Crina Popescu, bibliotecara din Pietrari, susţine că programul Biblionet are un succes incredibil în comună şi ne dovedeşte acest lucru arătându-ne registrul de programări. „Se programează oamenii dinainte, că altfel nu prind loc la calculator. Vin câte 40-50 de persoane pe zi la bibliotecă, înainte veneau 10-15. Unii vorbesc cu rudele din străinătate, alţii citesc ziarele - că la noi în comună nu mai ajung ziare -, alţii caută informaţii despre legislaţie sau ce îi interesează. Pe cei mai în vârstă îi ajut eu, pentru că ei se tem să atingă calculatoarele. Spun că nu vor să le strice cumva", ne povesteşte doamna Popescu.

Uşurarea vieţii

Programul Biblionet este finanţat de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates" şi se întinde pe o perioadă de cinci ani. La finalul acestui interval, 1.600 de biblioteci de pe cuprinsul ţării, adică mai mult de jumătate, vor oferi acces gratuit la internet.

„Programul are menirea de a le arăta oamenilor de la ţară cât de mult poate internetul să le uşureze viaţa, dar şi de a stimula autorităţile locale să investească, să continue ceea ce începe acest program", ne-a explicat Paul Baran, directorul proiectului. Pe lângă cele 26,9 milioane de dolari, bani folosiţi pentru echipament IT şi şcolarizarea bibliotecarilor, Bill Gates donează şi softuri în valoare de 15 milioane de dolari.

Ori la bal, ori la bibliotecă

La Tomşani, tot în judeţul Vâlcea, lumea e atât de interesată de cultură încât niciun localnic care ne iese în cale nu ştie unde se află biblioteca. Este nevoie să mergem la şcoală şi să scoatem o profesoară de la oră pentru a obţine nişte informaţii în acest sens. Găsim în cele din urmă căminul cultural, o clădire neaşteptat de impozantă şi de frumos renovată. Ne învârtim câteva minute în jurul ei, dar toate uşile sunt încuiate şi niciun indiciu nu pomeneşte că în clădire s-ar afla şi o bibliotecă. Pe uşile de la intrare e lipit un singur afiş: "Mare bal, mare, la noi în comună!".

O găsim în cele din urmă pe bibliotecară, o doamnă înaltă şi cu mult chef de vorbă, care ne introduce în clădire printr-o uşă din spate. În căminul cultural din Tomşani e un frig de crapă bilele din mouse-uri. Ajungem la sala în care se află calculatoarele. Femeia scoate un maldăr de chei, o găseşte pe cea potrivită şi descuie uşa. O aerotermă aşezată într-un colţ reuşeşte să ofere o temperatură cât de cât rezonabilă în micuţa încăpere. "Nu ţin încuiat, acum am fost puţin plecată. A fost şi bal aseară şi...", caută să se scuze Georgeta Cârstea, care, printre altele, ne dezvăluie că are o fiică de 14 ani.

Interesaţi de animale preistorice

Bibliotecara din Tomşani susţine că sunt mulţi oameni care se folosesc de facilităţile programului Biblionet. "Copiii citesc despre animale preistorice, filme şi alte lucruri. Încercăm să le oferim un cadru plăcut, dar să-i şi supraveghem. Nu-i putem lăsa să facă tot ce vor. Să intre pe site-uri de gen sau mai ştiu eu", ne declară doamna Cârstea, pe un ton autoritar.

Femeia îşi exprimă de mai multe ori regretul că am nimerit într-un moment nefavorabil, când copiii sunt la şcoală, iar oamenii din sat sunt prinşi cu treburi. Apariţia lui Valentin, un puşti de clasa a doua cu ochi inteligenţi, o umple de bucurie şi se grăbeşte să-l aşeze la calculator. "La ce vrei tu, mămică, să te uiţi astăzi?", întreabă doamna Georgeta, cu o blândeţe suspectă. "La animale", răspunde Valentin. "Ce fel de animale, animale domestice?". "Nu, animale sălbatice", răspunde copilul şi bibliotecara tastează în căsuţa de pe www.google.ro cuvintele "animale sălbatice".

„Gata, i-am dat Buzz!"

Tocmai când ne pregăteam de plecare, o femeie sfioasă, între două vârste, îşi face apariţia cu un petic de hârtie în mână. "Ea este doamna Ioana, vine să comunice pe internet cu rudele din Franţa", ne explică Georgeta Cârstea, după care se aşază la calculator şi tastează noua adresă în lista de Messenger. Deschide apoi o fereastră şi i se adresează doamnei Ioana: "Gata, i-am dat Buzz! Acum aşteptăm să răspundă". "Da, aşteptăm să răspundă", rosteşte Ioana, vizibil bulversată de aceste cuvinte noi care au intrat pe neaşteptate în viaţa ei monotonă de femeie de la ţară.

Miliardarul filantrop

William Henry „Bill" Gates III este la vârsta de 55 de ani unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. În clasa a VIII-a a făcut un joc X şi O digital, iar în anul terminal de liceu colabora împreună cu prietenul său Paul Allen la o firmă care producea computere. Aveau ca sediu un garaj.

Bill Gates

A intrat la Harvard să se facă avocat, însă Gates a continuat să se gândească la calculatoare. În 1974 a realizat cu Paul Allen limbajul de programare BASIC pentru primul computer personal. În 1975, a renunţat la şcoală şi a fondat compania care i-a adus o avere de aproximativ 50 de miliarde de dolari. Este cunoscut şi pentru donaţiile sale.

„E super ce a făcut domnul Bill!"

Chiar dacă Băbeni poartă titulatura de oraş, căminul cultural în care se află biblioteca arată deplorabil. Cu toate acestea, oamenii se îngrămădesc acum mai mult ca oricând într-o cameră de la etaj, unde, printre rafturile cu cărţi, au fost instalate patru calculatoare noi, conectate la internet. „Uitaţi, e abia ora 12 şi am avut deja 15 utilizatori. Vine lumea şi se miră. «Cum, doamnă, e pe gratis?». Ei erau obişnuiţi să plătească, pentru că înainte erau săli de internet în oraş. Cei mai mulţi stau pe youtube şi Messenger!. Unii caută referate sau diverse informaţii. Adineauri a fost un inginer care s-a documentat despre un motor puternic", ne explică bibliotecara Liliana Baloţeanu.

Un mesaj secret de la Bill Gates

Copiii, cei mai mari fani ai internetului

Copiii, cei mai mari fani ai internetului Foto: Lucian Muntean

Pe Octavian Tănăsescu, un mustăcios aflat în floarea vârstei, l-am găsit delectându-se cu videoclipurile de pe youtube. „Nu mă aşteptam să ne sponsorizeze Bill Gates chiar pe noi, aici, la Băbeni. El e mentorul la tot ce înseamnă calculator pe lumea aceasta! Noi îi mulţumim că ne oferă facilitatea. E super ce a făcut domnul Bill!", declară, plin de recunoştinţă, domnul Tănăsescu.

Bibliotecara din Băbeni spune că are grijă să-i anunţe pe toţi cei care vin să intre pe internet că privilegiul acesta le este oferit de „Fundaţia Bill şi Melinda Gates". „Spun la toată lumea, să se ştie cine a dat. Ce m-a impresionat este că domnul Bill Gates ne trimite în fiecare zi un mesaj. Cum deschid o pagină, cum apare! Îmi zic şi oamenii când văd mesajul: «Uite-l, doamnă, nu ăsta ne-a dat nouă calculatoarele?»", povesteşte doamna Liliana. Femeia ne îndeamnă să deschidem o pagină de yahoomail şi ne conformăm.

„Uite-l! Vedeţi că nu mint?", exclamă, fericită, bibliotecara. Într-adevăr, în colţul din dreapta al ecranului apăruse poza miliardarului american, însoţită de un text în limba engleză. Sintagma „What terrifies Bill Gates?" (Ce îl înspăimântă pe Bill Gates?) avea, de fapt, menirea de a lansa o dezbatere despre o posibilă ameninţare asupra monopolului Microsoft şi era marcată clar cu titulatura „Advertising", fiind unul din milioanele de mesaje publicitare de pe internet. Am lăsat-o însă pe doamna Liliana să creadă în continuare că Bill Gates îi trimite zilnic un mesaj care, deşi e în limba engleză, nu poate fi decât unul plin de bunăvoinţă, ca şi gestul de a finanţa programul Biblionet, ajuns tocmai până la Băbeni.

„Ce să fac pe internet,că sunt măritată?"

La Şirineasa, cele patru calculatoare venite prin programul Biblionet au fost îngrămădite într-o încăpere cenuşie, printre bucăţi de oglindă spartă şi lemne de foc pentru soba care încălzeşte camera. „Nu prea ştie lumea, că n-am făcut o deschidere oficială, cum trebuia. Şi aşa unii consilieri locali nu prea au vrut să intrăm în programul ăsta. Au zis că se consumă curent cu calculatoarele. Am câte patru-cinci clienţi pe zi", recunoaşte cu sinceritate bibliotecara din Şirineasa.

În sat, lumea are cunoştinţe mult prea vagi despre oportunitatea oferită de bibliotecă. Câteva femei în vârstă nu înţeleg nimic din frazele noastre în care îndrugăm cuvinte precum „internet", „gratis" sau „american", iar o tânără din Şirineasa are opinii originale despre folosirea calculatorului. „Chiar dacă e pe gratis, eu ce să mai caut pe internet, că acuma sunt măritată!", ne mărturiseşte tânăra doamnă din Şirineasa, întinzând mâna ca să-i putem vedea verigheta din aur.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite