Miile de amendamente ar putea întârzia aprobarea bugetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Vlădescu (centru) s-a declarat împotriva amendamentelor formulate de parlamentari
Sebastian Vlădescu (centru) s-a declarat împotriva amendamentelor formulate de parlamentari

Parlamentarii au depus peste 6.500 de amendamente la bugetul pe 2010. Propunerile deputaţilor şi senatorilor ar putea da peste cap calendarul stabilit iniţial pentru aprobarea legii, potrivit căruia bugetul ar fi trebuit să intre luni în dezbaterea celor două Camere.

Chiar dacă parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au decis ieri limitarea la trei minute a timpului de susţinere a amendamentelor, sunt puţine şanse ca dezbaterea acestora să fie finalizată până luni.

Deputaţii şi senatorii au anunţat că vor lucra şi mâine şi duminică, în condiţiile în care ieri au reuşit tranşarea câtorva sute de propuneri.
Un amendament aprobat ieri prevede că procentul din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului pentru echilibrarea bugetelor locale repartizată consiliilor judeţene să crească de la 20% la 30%.

Propuneri nedorite de Guvern

Ult factor care a întârziat ieri dezbaterile a fost o sesizare PSD privind avizul confuz dat de Consiliul Economic Social (CES) asupra legii bugetului în forma propusă de Guvern. Din această cauză, parlamentarii au întrerupt câteva ore discuţiile asupra amendamentelor. 

Propunerea parlamentarilor de majorare a punctului de pensie la 45% şi de reducere a contribuţiilor sociale cu 10% presupune un efort bugetar de 4 miliarde de euro (aproximativ 15 miliarde de lei).
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, spune că de vreme ce aceste amendamente nu identifică şi sursa de finanţare adoptarea lor este imposibilă.

Vlădescu nu vrea suplimentări

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat înainte de dezbaterile din comisii că amendamentele care presupun cheltuieli bugetare suplimentare nu vor trece.

Reprezentanţii Guvernului iau în calcul introducerea unor noi taxe şi impozitări. Astfel, Executivul ia în calcul ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor şi convenţii.

Restructurarea AVAS, în faza de intenţie

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea fi desfiinţată, fie prin comasarea cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie de la Ministerul Economiei, fie prin înfiinţarea unui nou departament în cadrul acestui minister.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Iona Muntean, restructurarea AVAS poate fi avută în vedere în contextul reorganizării agenţiilor guvernamentale.

„O eventuală procedură va fi decisă în Guvern", a declarat Ioana Muntean, citată de Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite