Mii de bolnavi, afectaţi de greva medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Diagnostic şi Tratament Cluj are datorii către furnizori de peste 2 milioane de lei, iar banii pentru salarii întârzie. După mai mulţi ani de probleme la CDT Cluj, angajaţii au răbufnit şi au intrat în grevă spontană, pentru neplata salariilor.

Cei 250 de angajaţi ai Centrului de Diagnostic şi Tratament, dintre care 73 sunt medici, au asigurat, astăzi, doar urgenţele de la cabinetele de chirurgie, oftalmologie sau ginecologie. Aceştia spun că nu vor înceta greva până nu li se va rezolva problema.
„Cumpărăm materiale din banii noştri, de la faşe medicale, pansamente, vată, hârtie pentru EKG, până la materiale de curăţat”, spune Mariana Maier, asistentă medicală. „În continuare, conducerea instituţiei face eforturi pentru găsirea unei soluţii. Este la latitudinea fiecărui angajat dacă alege să consulte sau să facă grevă”, spune dr. Lucia Feticu, purtător de cuvânt în cadrul CDT Cluj.

4.000 de pacienţi într-o zi

Cei mai afectaţi sunt, însă, pacienţii, care vin de la zeci de kilometri pentru analize şi consultaţii gratuite, fiind singurul centru de diagnostic gratuit din judeţ. În jur de 4.000 de bolnavi apelează, zilnic, la serviciile CDT Cluj. „Mâine am programare, nici nu ştiu, vin sau nu vin, cu greva asta? Problema îi că vin de la 50 de kilometric depărtare”, spune Remus Dodea, unul dintre pacienţi.
„Sufăr de cel puţin opt boli, am nevoie de medici. Mă adresez guvernului cu rugămintea să se gândească şi să ia în prioritate activitatea personalului sanitar, încât ei sunt cei care îngrijesc poporul şi să le asigure salariul pe care îl merită”, este mesajul disperat al altui bolnav, Emeric Ordog, aflat pe holurile spitalului.

Singura soluţie, reorganizarea

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj spun că singura soluţie pentru spital este să se reorganizeze. „CAS a plătit tot ce avea contractat, tot ce au realizat, de la serviciile pentru cabinetele de consultaţii, până la analizele de laborator. Suma se ridică până la 390.000 de lei lunar”, explică Emilia Groza, directorul CJAS Cluj.
Datoriile CDT ajung la peste 2 milioane de lei. Liderul sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman, a declarat că sindicaliştii iau în calcul acţionarea în instanţă a autorităţilor competente să asigure finanţarea CDT, pentru neplata salariilor.
Reprezentanţii Prefecturii Cluj încearcă să găsească soluţii pentru plata salariilor, dar şi pentru reorganizarea instituţiei. „S-a dispus virarea unei sume pentru plata parţială a salariilor, iar celelalte soluţii vor fi anunţate mâine”, a declarat Anca Stănescu, purtător de cuvânt al Prefecturii Cluj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite