Mii de femei nasc pentru a primi ajutor de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei aproximativ 20.000 de ieşeni care primesc venitul minim garantat, un procent important îl ocupă mamele cu unul sau mai mulţi copii. Numai în municipiul Iaşi, în evidenţele primăriei

Din cei aproximativ 20.000 de ieşeni care primesc venitul minim garantat, un procent important îl ocupă mamele cu unul sau mai mulţi copii.
Numai în municipiul Iaşi, în evidenţele primăriei figurează 500 astfel de femei, care îşi cresc copiii în condiţii de mizerie. şefii Direcţiei de Sănătate Publică, împreună cu mai multe organizaţii nonguvernamentale, au demarat o campanie de informare în judeţul Iaşi. Pentru ieşencele aflate într-o situaţie materială precară, naşterea de copii reprezintă singura sursă de venit. Mai exact, acestea primesc venitul minim garantat fără a fi nevoite de a mai presta munca în folosul comunităţii. "Cu cât sunt mai multe naşteri, venitul minim garantat creşte. Dacă are patru copii, suma poate ajunge şi la 3,4 milioane de lei, din care se scad alocaţiile. Mai mult, mamele sunt scutite de munca în folosul comunităţii şi se folosesc de această prevedere legală pentru a sta acasă", a declarat Simona Cotoman, din cadrul Serviciului Social al Primăriei. Potrivit şefilor municipalităţii, este vorba de femei care nu au fost niciodată la şcoală, şi nici nu şi-au dat silinţa de a-şi găsi un loc de muncă. În evidenţele şefilor municipalităţii figurează peste 500 de astfel de mame, care locuiesc în condiţii de mizerie. "Îşi cresc patru-cinci copii într-o cameră mică şi insalubră, sau chiar în adăposturi improvizate. În cartierele Păcureţ, Tătăraşi şi chiar în centru avem astfel de cazuri", a mai adăugat Cotoman.
Îngrijoraţi de numărul mare de femei care "nasc pe bandă rulantă", şefii DSP, împreună cu mai multe organizaţii nonguvernamentale, au demarat o campanie de informare în domeniul contracepţiei. Femeile vor primi pliante cu informaţii despre metodele contraceptive, dar şi adresele cabinetelor de planificare familială din judeţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite