Mii de copii din ţară, în Satul Bunicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşcolarii şi elevii s-au aşezat în bănci vechi de 100 de ani

Peste 100 de copii din grădiniţele oraşului Râmnicu Vâlcea au venit, astăzi de dimineaţă, în Satul Bunicilor, însoţiţi de educatoare. Micuţii au păşit într-o sală de clasă cu mobilier vechi de peste un secol. Aşezaţi în bănci, preşcolarii l-au ascultat cuminţi pe muzeograful Ion Oprea, care le-a povestit de sistemul de învăţământ care a existat în urmă cu 100 de ani. Copiii au fost încântaţi de o tablă de scris formată din două bucăti de lemn care se suprapuneau, fiind trase cu ajutorul unor sfori din cânepă. „Mi-a plăcut sala de clasă şi tabla din lemn. Domnul acela ne-a povestit că, pe timpuri, copiii care nu erau cuminţi la şcoală erau bătuţi cu o nuieluşă la palmă şi erau puşi într-o bancă mare «calul măgăruşilor», aşezată în fundul clasei iar elevii cuminţi râdeau de ei“, povesteşte Andreea, o fetiţă de cinci ani, de la Grădiniţa Nr.1 Nord.

După ce au văzut sala de clasă, copiii au admirat expoziţia de plante medicinale, deschisă până la sfârşitul lunii. Micuţii s-au plimbat apoi pe aleile muzeului, unde au admirat casele cu foişor, bisericile, gospodăriile specializate în viticultură, pomicultură, creşterea animalelor şi moara cu instalaţiile de mână şi de apă. „E frumos aici. Moara mi-a plăcut cel mai mult din tot ce am văzut. O să vorbesc cu bunica să mă mai aducă aici o dată“, spune încântat Andrei.

Plimbări cu caleaşca trasă de cai


Proiectul Satul Bunicilor se află la cea de-a VI-a ediţie şi este organizat de conducerea Muzeului Satului Vâlcean în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea. Proiectul este unic în zona Olteniei.
Tema de anul acesta este: «Ocupaţii tradiţionale în satul vâlcean». „În cadrul proiectului, copiii vor participa la ateliere de morărit, păstorit şi olărit. În săptămâna 18-24 mai o să le facem copiilor şi turtă la cuptor. În ultima săptămână, între 25-29 mai, copiii vor avea parte de o plimbare cu trăsura trasă de cai pe aleile muzeului“, a declarat Ionuţ Dumitrescu, şeful secţiei

Muzeului Satului Vâlcean.

În cadrul programului, copiii vor fi învăţaţi de angajaţii de la muzeu să iubească natura şi să o protejeze. „După ce vor vedea stâna şi le vom explica cum se cresc animalele, atelierul de olărit, atelierul de dulgherie, tâmplărie, fierărie, de prelucrarea părului de capră şi cânepă şi moara, fiecare va desena ce a văzut. Vor fi premiate cele mai bune 10 lucrări realizate de copiii de la grădiniţă şi de la clasele I-IV, cu excursii gratuite în tabere, în perioada de vară“, spune Ion Oprea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite