Mii de copii atinşi de viroze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii refuză spitalizarea micuţilor, în favoarea tratamentelor la domiciliu. 30 de copii ajung zilnic la Spitalul „Sf. Maria“ din Iaşi cu dife­rite afecţiuni cauzate de diferenţele de tem­peratură. La Bacău, mulţi micuţi se îmbolnăvesc în creşe şi grădiniţe.

 Medicii de familie din judeţul Iaşi au raportat la începutul acestei săptămâni la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) 1.500 de cazuri de copii afectaţi de viroze respiratorii.

„Până în prezent, avem 5.964 de pacienţi, din care 1.500 cu vârste între 1 şi 14 ani, iar 1.400 între 15 şi 44 de ani“, a declarat dr. Irina Mitroi, director adjunct  al ASP. Doar 76 de pacienţi au fost internaţi în spitale, cei mai mulţi preferând tratamentul la domiciliu. S-a înregistrat un singur deces, la un bâtrân de 86 de ani bolnav de pneumonie.

„Aproximativ 30 de cazuri de copii pe zi ajung la noi cu diferite afecţiuni caracteristice acestui anotimp. Foarte mulţi părinţi nu acceptă internarea, iar mulţi copii se tratează acasă. Cazurile de viroze le direcţionăm către Spitalul de Boli Infecţioase“, a spus Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf.Maria“ din Iaşi.

Peste 1.000 de cazuri şi la Suceava

În judeţul Suceava, din cele aproximativ 2.000 de cazuri de persoane depistate cu viroze, peste 1.000 sunt copii cu vârste foarte mici, până în patru ani. Până în prezent, medicii de familie nu au raportat la ASP niciun caz de gripă.

Imbolnăviţi la grădiniţe şi creşe

În numai două zile, medicii băcăuani au consultat peste 200 de copii diagnosticaţi cu viroze respiratorii. Dintre aceştia, aproape 50 prezentau o formă avansată a bolii, ceea ce a dus la internarea de urgenţă.

„Au existat şi situaţii în care copiii consultaţi de medicii de gardă au avut nevoie de spitalizare de zi şi apoi de tratament pentru acasă“, ne-a declarat medicul Aurelia Ţaga. Aceasta a precizat că majoritatea micuţilor se îmbolnăvesc în creşe şi grădiniţe.

Virozele se manifestă prin dureri de gât sau înroşirea acestuia, dureri de cap, înfundarea nasului, strănut, respiraţie dificilă şi uneori febră.

Simptomele apar la două-trei zile de la infecţie şi durează între două şi 14 zile. Peste două treimi din bolnavi se vindecă după cel mult o săptămână de tratament.

image

Foarte mulţi pă­rinţi nu acceptă in­ternarea, iar mulţi copii se tra­tează acasă

image


Irina Mitroi
doctor

Au contribuit Cezara Duţă şi Sandrinio Neagu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite