Mihai Chiţac: „La canaliile astea le trebuie revoluţie?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii generali Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, condamnaţi la 15 ani de închisoare în dosarul Timişoara, nu erau obligaţi să pună în executare ordinul lui Nicolae Ceauşescu,

Foştii generali Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, condamnaţi la 15 ani de închisoare în dosarul Timişoara, nu erau obligaţi să pună în executare ordinul lui Nicolae Ceauşescu, de reprimare a revoluţionarilor, potrivit Curţii Supreme.

„La canaliile astea le trebuie revoluţie? Lasă că le arătăm noi revoluţie“, au fost cuvintele generalului Mihai Chiţac, înainte de a deschide personal focul asupra a aproximativ o sută de oameni, dintre care mulţi tineri şi copii, aflaţi pe scările Catedralei din Timişoara, pe 18 decembrie 1989.

După trei luni de studiu al dosarului, magistraţii Curţii au motivat sentinţa din 15 octombrie 2008 prin care s-a decis condamnarea definitivă a celor doi la 15 ani de închisoare şi degradarea militară.

„Militari de carieră, inculpaţii puteau să prevadă consecinţele folosirii armelor de foc şi a muniţiei de război împotriva masei de manifestanţi”, se precizează în motivare.

Au scos tancurile pe străzi

„Mihai Chiţac s-a implicat în activitatea de reprimare a demonstranţilor, a făcut parte din structurile de conducere a acestei acţiuni, poziţie din care a acţionat cu exces de zel pentru aducerea la îndeplinire a ordinelor date de Nicolae Ceauşescu”, consemnează judecătorii.

Deşi au constatat caracterul antidictatorial, dar paşnic al manifestanţilor, foştii generali au scos pe străzi tancurile, transportoarele blindate şi trupele cărora le-a ordonat să tragă, mai precizează magistraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite