Baia Mare/Portret: Mihai Vălu aranjează scena teatrului băimărean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Vălu este scenograful Teatrului Municipal Baia Mare de 13 ani. A montat 55 de piese, iar visul lui este să lucreze la „Aida”.

În 13 ani de activitate, Mihai Vălu are 55 de spectacole „omologate” după cum spune el, însă numărul pieselor pe care şi-a pus amprenta scenograful este mai mare. El nu le pune pe toate la socoteală pentru că a fost vorba şi despre „spectacole mici sau colaborări”. Mihai Vălu este una dintre puţinele persoane norocoase care şi-au dus la bun sfârşit visul pe care îl aveau în copilărie. „Eu îmi doream să devin profesor de desen. Am rămas tot pe această ramură”, spune scenograful.

A început să cocheteze cu teatrul de pe vremea liceului, când mergea la spectacole. „Îmi plăcea foarte mult să merg la teatru. Pur şi simplu mă fascina. Aşa am ajuns să-l cunosc pe unul dintre cei mai buni scenografi, Sorin Novac”, povesteşte Mihai Vălu. El a luat ore în particular de scenografie, deşi părinţii vroiau altceva pentru el. Cei care i-au dat viaţă îşi imaginau un alt viitor pentru copilul lor. „Ambii părinţii erau contabili şi amândoi visau să mă fac inginer”, spune scenograful. „Mama a îmbrăţişat ideea de a merge la un liceu de artă. Tata însă nu s-a lăsat convins. El era sigur însă că voi pica la admitere. Cu timpul s-a obişnuit cu ideea”, povesteşte Mihai.

Îşi „instruieşte” propria fiică
Scenograful de la "Municipal" spune că este mulţumit de ceea ce a realizat până în momentul de faţă, ca şi de faptul că locuieşte în Ardeal. „Atât la facultate cât şi în armată, colegii cu care mă înţelegeam cel mai bine au fost ardeleni”, spune el. El a venit iniţial în Baia Mare pentru trei săptămâni să facă practică, dar a rămas definitiv. Îşi aduce aminte perfect chiar şi ziua în care a păşit pentru prima oară în Baia Mare: 24 februarie 1996. A devenit apoi angajat a insituţiei culturale din reşedinţa de judeţ, s-a îndrăgostit pe 17 mai în acelaşi an şi s-a căsătorit doi ani mai târziu. Lucrul cu care se mândreşte cel mai  mult este fiica lui ce are şapte anişori şi care se pare că îi calcă pe urme. „O «instruiesc» pe fiica mea. Are o personalitate foarte puternică şi este încăpăţânată. Când greşeşte îi pare rău că nu m-a ascultat”, spune Mihai Vălu.

Lucrarea de licenţă, „presărată” cu momente hazlii
Spectacolul cu cele mai multe peripeţii este „Slugă la doi stăpâni”, care i-a fost şi lucrarea de licenţă. Regizată de Horia Ionescu, piesa a fost presărată de întâmplări hazlii de care Mihai se amuză şi în ziua de azi. „A picat la un moment dat o uşă metalică din decor, o actriţă a dispărut într-o trapă în timp ce cânta, iar cu alţi doi actori a picat tot decorul”, spune amuzat Mihai Vălu. El susţine că toate decorurile pe care le-a realizat sunt aproape de sufletul lui şi a insuflat în fiecare dintre ele câte o părticică din inima lui.

Întrebări şi răspunsuri

Cum e să lucrezi cu actorii români?
M.V.: E bine. Sunt oameni şi oameni care, după părerea mea, se împart în două categorii: actori care au o impresie prea bună despre ei şi comentează excesiv de mult şi actori care nu comentează absolut nimic când vine vorba despre scenografie şi mă lasă să-mi fac treaba.

Eşti împlinit şi pe plan familial şi profesional. Ce-ţi mai doreşti?
M.V.: Las totul la voia întâmplării, însă visez să montez o „Aida”. Vreau, de asemenea, ca teatrul băimărean să ajungă la un nivel tehnic cât mai aproape de Europa. Acum este cu mult în urmă de ceea ce ar trebui să fie.

Ce-i place
Îi plac filmele şi să meargă la spectacole de teatru. Iarna e pe pârtia de schi, iar vara se plimbă cu motocicleta. Încearcă să-şi petreacă cât mai mult timp alături de fiica lui ce are şapte ani. Adoră muzica, iar printre artiştii preferaţi se numără: Bob Dylan, Eric Clapton.

Ce nu-i place
Lista lui Mihai este scurtă la acest capitol, tocmai pentru că întotdeauna încearcă să privească partea bună a lucrurilor. Totuşi, de menţionat sunt bârfele şi mărarul. Detestă să fie în trafic grăbit şi în faţa lui să fie un şofer „adormit” ce merge cu 20 km/oră.

Profil
Născut: 19 ianuarie 1970, în judeţul Teleorman
Studii: Universitatea Naţională de Arte, Secţia Scenografie, Bucureşti
Ocupaţie: Scenograf
Familie: Căsătorit, are o fetiţă 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite