Mihai şi Ana, verighete regale de diamant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Mihai I şi regina Ana împlinesc astăzi 60 de ani de căsătorie. Familia regală sărbătoreşte nunta de diamant printr-o serie de ceremonii organizate în Bucureşti şi la Palatul

Regele Mihai I şi regina Ana împlinesc astăzi 60 de ani de căsătorie. Familia regală sărbătoreşte nunta de diamant printr-o serie de ceremonii organizate în Bucureşti şi la Palatul Peleş din Sinaia.

Alături de sărbătoriţi se vor afla reprezentanţi ai caselor regale europene, preoţi ortodocşi şi catolici, precum şi politicieni români.

La concertul extraordinar din această seară, de la Ateneul Român din Bucureşti, regele şi regina au invitat 700 de personalităţi române, membri ai guvernului, diplomaţi, artişti, scriitori, actori şi înalţi ierarhi.

Regina Sofia a Spaniei şi regele Simeon al Bulgariei se vor număra printre cei 1.000 de oaspeţi ai regelui şi reginei la petrecerea privată de la Peleş, de joi, 12 iunie.

Trei zile de sărbătoare, exact ca în poveştile româneşti, vor marca nunta de diamant a regelui Mihai şi a reginei Ana. Ei şi-au unit destinele acum 60 de ani, în 1948, în exil, în Grecia

La castelul Peleş, recent intrat în patrimoniul regal, regele Mihai va primi pentru prima oară după 1947 invitaţi
cu sânge albastru.

În 1947, în acelaşi an în care a abdicat forţat, regele Mihai a cunoscut-o pe principesa Ana de Bourbon Parma, la Londra, cu prilejul căsătoriei principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Principele Philip, duce de Edinburgh.

Regina Ana avea să spună mai târziu că a fost impresionată de moştenitorul coroanei, impunător în uniforma sa militară. Regele Mihai a cerut mâna principesei la doar o săptămână după ce a cunoscut-o. Nunta regală a avut loc în exil, la 10 iunie 1948, la Tatoi, în Grecia.

Papa Pius al Xll-lea nu a recunoscut uniunea, regina Ana fiind de religie romano-catolică, iar regina a fost excomunicată până la pontificatul Papei Ioan al Xlll-lea. Cuplul regal are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria, ortodoxe. Regina Ana a pus piciorul pe pământ românesc, prima oară, în 1992.

Astăzi, concert la Ateneu

Casa Regală a dorit un ceremonial sobru pentru această aniversare, pentru a păstra în amintire că nunta regală nu a avut loc în ţară.

Ziua întâi, 10 iunie, ora 18.30, este dedicată unei reuniuni la Ateneul Român, unde sunt invitate capete încoronate ale Europei, alături de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai Nunţiului Papal. Este o reuniune dedicată doar muzicii, un concert extraordinar cu piese din George Enescu, Franz Liszt, Eduard Grieg, Giuseppe Verdi. Protocolul stabileşte ca, la încheierea concertului, regina Ana să primească un singur buchet de flori.

Mâine, lansare de carte

A doua zi, pe 11 iunie, ora 11.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României, va fi lansat albumul "Nunta de diamant" dedicat regelui şi reginei şi scris de principesa Margareta şi principele Radu. Cartea este publicată de Editura Rao şi costă aproximativ 60 de lei.

"Volumul este o poveste cu poze, în care oamenii de astăzi să-şi scalde privirea în iubire, frumuseţe, speranţă şi mândrie", după cum îl descriu Alteţele Lor Regale. Intrarea va fi liberă.

Joi, petrecere cu sânge albastru

În cea de-a treia zi, pe 12 iunie, regele şi regina îşi vor primi oaspeţii la Peleş. Printre cei 1.000 de invitaţi se numără regina Sofia a Spaniei, paj la nunta regală din 1948, regele Simeon şi regina Margareta ai Bulgariei, regele Constantin şi regina Ana Maria ai Greciei, principii Alexandru al ll-lea şi Ecaterina ai Serbiei, principele Lorenz al Belgiei. Petrecerea de la Peleş va dura trei ore, între 11,00 şi 14,00, şi este privată.

Aniversările căsătoriei

Nunta de argint - la 25 de ani de căsătorie
Nunta de aur - la 50 de ani
Nunta de diamant - la 60 de ani

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite