Marş cu torţe şi depuneri de coroane la Miercurea Ciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş cu torţe şi depuneri de coroane la Miercurea Ciuc
Marş cu torţe şi depuneri de coroane la Miercurea Ciuc

În jur de 600 de maghiari din Harghita au participat, vineri seara, la Miercurea Ciuc, la manifestările de comemorare a Revoluţiei Ungare din 1956, informează Agerpres.


Participanţii s-au adunat pe platoul din centrul oraşului şi, cu făclii aprinse în mâini sau purtând steaguri ale Ungariei, au pornit în marş către statuia Gloria Victis, aflată în faţa Consulatului Republicii Ungare din Miercurea Ciuc. Pe tot traseul, o fanfară a interpretat cântece patriotice.

La statuia Gloria Victis, dedicată Revoluţie Ungare din 1956, husarii au prezentat onorul, după care s-a intonat imnul Republicii Ungare.

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Harghita, Kelemen Csongor, şi preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, au rostit alocuţiuni şi au vorbit despre importanţa acestei zile.

Kelemen Hunor a susţinut, în discursul său, că maghiarii din Transilvania nu vor fi liberi până când românii nu le vor recunoaşte drepturile colective, până când nu le vor acorda autonomie şi până când limba maghiară nu va deveni limbă oficială, alături de limba română.

"Cei din 1956 au luptat pentru autodeterminare. Astăzi, în România, pentru noi rămâne aceeaşi dorinţă de libertate şi autodeterminare. Pentru naţiunea maghiară din Transilvania va fi libertate când românimea va recunoaşte şi va accepta drepturile colective, când în Ardeal limba maghiară va fi la fel de oficială ca şi limba română, atunci când pentru autodeterminare şi autonomie noi singuri vom putea decide, atunci când va fi autonomie regională şi teritorială. Toate acestea înseamnă libertate", a susţinut Kelemen Hunor.

Liderul maghiar a cerut reabilitarea eroilor din 1956, condamnaţi la ani grei de temniţă şi reînfiinţarea Universităţii Bolyai.

"Când statul român va cere iertare maghiarimii pentru Universitatea Bolyai şi o va reabilita atunci va fi libertate şi în numele celor care au luptat în 56 pentru ea. Viitor mai frumos pentru maghiarii din Transilvania şi din Bazinul Carpatic", a mai spus Kelemen Hunor.

Potrivit Agerpres, printre participanţii la comemorare s-au aflat mai multe persoane care au fost condamnate sau persecutate deoarece s-au solidarizat cu ideile Revoluţiei Ungare şi mulţi tineri din Miercurea Ciuc, îmbrăcaţi în uniforma Gărzii Maghiare, organizaţie extremistă interzisă în Ungaria.

Revoluţia Ungară din 1956 a fost comemorată, în 2008, de preşedintele României, Traian Băsescu, şi cel al Ungariei, Solyom Laszlo, care au fost prezenţi, pentru prima dată, la manifestările organizate la Miercurea Ciuc.

Revoluţia Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolşevice şi a ocupaţiei sovietice a început în ziua de 23 octombrie printr-o demonstraţie paşnică a studenţilor de la Budapesta, transformată în revoltă populară şi care s-a sfârşit printr-un masacru comis de trupele sovietice în zilele de 10 şi 11 noiembrie. După înăbuşirea în sânge a Revoluţiei din Ungaria, şi în România au fost arestate mii de persoane, acuzate că s-au solidarizat cu ideile revoluţiei din ţara vecină, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite