Micile pirande s-au distrat la concursul de miss

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micile pirande s-au distrat la concursul de miss
Micile pirande s-au distrat la concursul de miss

Mahmudele, fuste lungi şi înflorate, mâncare din belşug şi maşini ultra-luxoase au fost ingredientele sărbătorii rromilor

După plecarea preşedintelui Traian Băsescu, evenimentele serii au fost concertele live organizate de rromii mai înstăriţi, dar şi concursurile de Miss Piranda 2009. În timp ce zeci de persoane dansau pe muzica artistei Prinţesa de aur, de partea cealaltă a dealului se premiau cele mai bune dansatoare care şi-au etalat talentele în faţa privitorilor.
De la cel mai mic „puradel“ până la cea mai bătrână „pirandă“, toţi au dansat pe scenă pentru premiile în bani puse în joc. Raluca din Sibiu a luat premiul I şi a câştigat 300 de lei şi o excursie în Antalya, în timp ce restul participantelor de la categoria sa de vârstă au fost clasaţi pe locul secund, primind câte 100 de lei.

Florin Salam, 100 de euro pe dedicaţie


La eveniment au participat şi băieţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, care au dansat pe manele şi pe muzică ţigănească pentru a le impresiona pe tinerele ce îi urmăreau de lângă scenă.
Cel mai aşteptat moment al serii, concertul lui Florin Salam, a adunat peste 2.000 de persoane. Artistul chemat de preşedintele rromilor, Bercea Mondial, a fost asaltat de fani, care se îngrămădeau care mai de care pentru a-i oferi bani în schimbul unei dedicaţii.
„Trebuia să îi dau bani ca să îmi aud numele meu şi al familiei mele, este o tradiţie şi nu îmi pare rău de bani“, ne-a dezvăluit un fan al lui Salam ce tocmai aruncase cu 300 de lei spre idolul său. Muzica nu a încetat să cânte nici după lăsarea întunericului, când fiecare clan s-a strâns la masa lui. Aici sticlele de whisky de cinci litri şi vinurile scumpe au curs până dimineaţă.
Rromii au venit cu sute de maşini de lux, iar de pe mesele petrecăreţilor nu au lipsit bucatele îmbelşugate şi mielul la proţap ori purceluşii de lapte, devenite tradiţionale la serbarea de la Costeşti. Etnicii nu s-au sfiit să îşi arăte bogăţiile şi s-au gătit ca pentru cea mai mare sărbătoare a lor. Şi anul acesta s-au etalat kilograme de aur în ghiuluri, lanţuri şi cocoşei din metal preţios ce împodobeau gâturile celor mai tinere dintre participante.
Unii dintre rromi chiar se lăudau că unele dintre maşinile pe care le-au cumpărat nu au apărut încă în showroom-uri.

Tradiţie de 30 de ani


Conform tradiţiei, întâlnirea de la Costeşti este mai veche de trei decenii, când un bulibaşă bătrân şi bolnav din Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, care se afla la Mânăstirea Bistriţa din zonă, să îi ierte păcatele şi să moară. Legenda spune că după ce a ieşit pe poarta mânăstirii, bătrânul a murit.
„Eu vin cu familia mea de 15 ani aici. Dimineaţa ne-am rugat la moaştele de la biserică, după care am venit pe această pajişte unde am făcut grătare şi ascultăm muzică. În familia mea sunt aproape 20 de persoane, ne simţim foarte bine aici“, a spus Marcel Ştefan, tată a opt copii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite