„Micile ajutoare“ muncesc ilegal în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Micile ajutoare“ muncesc ilegal în pieţe
„Micile ajutoare“ muncesc ilegal în pieţe

Unii copii lucrează vara mai multe de 10 ore pe zi. Deşi ar putea fi angajaţi pentru munca lor, iar angajatorii ar beneficia de ajutor de la stat, în această vară nu s-a solicitat subvenţia pentru angajarea minorilor.

 Pentru unii copii vacanţa de vară înseamnă un prilej de face bani. Ei se trezesc în fiecare dimineaţă cu noaptea-n cap şi petrec ore bune în pieţe, magazine sau colţuri de stradă, vânzând de toate, de la pepeni la covoare. Majoritatea spun că le face plăcere să muncească, să-şi câştige o pâine sau bani de excursii.
Cu toate acestea, mare parte dintre ei nu lucrează în mod legal, astfel încât munca depusă să le fie de folos şi pe termen lung, nu doar imediat. Unii dintre micii angajaţi admit că lucrează deja de aproape trei luni, de la începutul vacanţei, dar preferă să nu discute despre contractele de colaborare sau de muncă.

Îşi ajută părinţii

Daniel Heteş are 16 ani, este din Zalău şi spune că de trei luni vinde covoare în Piaţa Cetate din Oradea. O face ca să câştige un ban, ca să se simtă independent şi să nu trebuiască să ceară de la părinţi. Fiind elev în clasa a X-a, Daniel e hotărât să lucreze până în luna septembrie, când începe şcoala. Spusele lui sunt contrazise însă de adultul care îl însoţeşte, atunci când acesta este întrebat de existenţa unui contract de muncă. „Daniel nu lucrează. A venit doar azi, să ne ajute, să o înlocuiască pe mama sa“, a răspuns scurt acesta. 

Muncesc cu plăcere

Nagy Eugenia are 13 ani şi este din Borş. Vine tot a doua zi în piaţă, unde vinde cartofi, varză, dovlecei şi ardei, tot ceea ce produc părinţii şi bunicii ei, în gospodăria proprie. Dimineaţa se trezeşte la 4.00, pentru a ajunge la piaţă din timp, pentru a vinde en-gros mărar. Lucrează 11 ore, până la orele 15.00. Nu este primul an în care munceşte, alături de bunica sa. Din banii strânşi anul trecut a fost în mai multe excursii, printre care una la Balaton, în Ungaria.
„Vând mai mult decât bunica mea. Azi, de exemplu, nici nu trebuia să vin, dar am vrut eu să o fac. Vând cam de un million jumătate pe zi”, povesteşte mândră Eugenia. Întrebată de un contract de muncă, bunica fetei, Nagy Elisabeta nu se ascunde. Nu există aşa ceva. „Eugenia ne ajută, cum să facem contract de muncă?“, se întreabă bătrâna.

Nicio cerere la AJOFM Bihor

Din necunoaşterea legilor sau din alte considerente, copiii lucrează degeaba pe timpul verii. Banii pe care îi câştigă sunt cheltuiţi repede şi, în urma efortului depus, nu rămâne mare lucru. Dacă s-ar conforma legii, ar câştiga vechime în muncă şi veniturile ar contribui, peste ani, la calcularea pensiei.  Potrivit legii 72 /2007 angajatorii ar putea beneficia de subvenţii de la stat. 
„Angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare elev şi student“, spune Simona Iancu, director coordonator adjunct pe probleme de relaţii de muncă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.
Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului, din bugetul asigurărilor pentru somaj. „În acest an nu au existat solicitări de la angajatori în acest sens“, spune Daciana Nica, director coordonator adjunct la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite