Metroul va circula normal de mâine. Greva nu e legală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mâine, metroul bucureştean va circula normal. Tribunalul Bucureşti a decis în această seară admitere cererii conducerii Metrorex de constatare a nelegalităţii grevei membrilor Sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber Metrou şi a decis încetarea ei de îndată. Decizia Tribnalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

18.50 Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a anunţat că se va adresa instanţei pentru recuperarea pierderilor suferite de administraţia Metrorex, dar şi de călători, din cauza grevei declarate ilegale. El a ţinut să precizeze că liderii de sindicat care au organizat acţiunea răspund personal.

Metrorex a avut pierderi estimate între 400.000 şi 500.000 lei,
în aceste zile.

"Conducătorii sindicatelor ar fi trebuit să înţeleagă că respectarea legii nu poate fi nici negociată, nici discutată în cadrul contractului colectiv de muncă. Avem o lege pe care trebuie s-o respectăm. Legea 168/1999, privind soluţionarea conflictelor colective de muncă prevede, la articolul 61 alineatul 2: "În cazul în care se dispune încetarea grevei ca fiind ilegală, instanţele, la cererea celor interesaţi, pot obliga persoanele vinovate de declanşarea grevei ilegale, la plata unor despăgubiri
", a precizat Berceanu.

Potrivit ministrului de resort, călătorii care vor dori să se alăture demersului în instanţă, vor putea face acest lucru, iar justiţia va conexa cauzele: "Ne vom adresa instanţelor pentru ca aceste pierderi să fie recuperate prin decizii ale instanţelor. Ar fi fost mai simplu, din toate punctele de vedere, dacă sindicatele înţelegeau că legea prevede că putem discuta despre contractul colectiv de muncă numai după existenţa bugetului".

Update 18.45
Mâine dimineaţă Curtea de Apel Bucureşti ar fi trebuit să se pronunţe în legătură cu suspendarea sau continuarea grevei, însă această acţiune a rămas fără obiect.


Update 18.15
Liderul sindicatului angajaţilor de la metrou, Ion Rădoi, a declarat, după ce instanţa a decis că greva de la metrou este nelegală, că sindicaliştii se vor supune legii, iar de joi metrourile vor circula normal, însă conflictul de muncă rămâne deschis.

Potrivit lui Rădoi, deşi Tribunalul Bucureşti a decis că greva sindicaliştilor este nelegală, conflictul de muncă împotriva conducerii Metrorex rămâne deschis, iar negocierile pentru majorări salariale şi pentru încheierea contractului colectiv de muncă vor continua.

Liderul sindical a adăugat că, în cazul în care negocierile cu Metrorex nu vor da rezultatele dorite, în câteva săptămâni se poate ajunge, din nou, la grevă generală. Rădoi a susţinut, din nou, că protestul angajaţilor Metrorex nu a avut un substrat politic, însă s-a arătat nemulţumit de hotărârea Tribunalului Bucureşti, spunând că în România nicio grevă nu este legală dacă nu este a magistraţ

Pe de altă parte, secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Florian Crişu, a declarat, marţi, că angajaţii Metrorex vor relua greva generală în preajma sărbătorilor de iarnă dacă instanţa va decide suspendarea actualului protest.

Florian Crişu a precizat că angajaţii de la metrou, care au intrat în grevă marţi dimineaţă, nu vor fi plătiţi, iar abonamentele călătorilor vor fi prelungite cu un număr de zile egal cu zilele de grevă.

Update 16.35 Tribunalul Bucureşti a declarat, cu puţin timp de a da anunţa ilegalitatea grevei de la metrou, că cererea sindicaliştilor de recuzare a completului de judecată a fost respinsă ca neîntemeiată.


Anterior, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au suspendat pentru o jumătate de oră şedinţa, pentru a verifica legalitatea învestirii completului de judecată, relatează NewsIn.

Astfel, avocatul sindicaliştilor de la metrou a cerut ca la dosarul cauzei să fie ataşat procesul verbal din care să rezulte că dosarul a fost repartizat aleatoriu la completul care îl judecă, pentru a verifica legalitatea învestirii instanţei. Magistraţii au decis să suspende dezbaterile o jumătate de oră, pentru a lămuri această problemă, dar şi pentru ca părţile să citească întâmpinările depuse. De asemenea, avocatul sindicaliştilor a invocat şi o excepţie de neconstituţionalitate cu referire la OUG 99/2009, care a fost invocată în cererea Metrorex de constatare a ilegalităţii protestului, relatează NewsIn.

Excepţia ar fi urmat să se discute după reluarea şedinţei de judecată.

Metrorex a fost reprezentat la procesul de miercuri de trei consilieri juridici, în timp ce sindicaliştii sunt reprezentaţi de un avocat şi de preşedintele sindicatului, Ion Rădoi. Mai mulţi sindicaliştiau fost prezenţi în sală la proces. 

Liderul sindicaliştilor de la metrou, Ion Rădoi, a declarat, înainte de începerea procesului de la Tribunalul Bucureşti, în care Metrorex a cerut constatarea ilegalităţii grevei de la metrou, că dacă instanţa declară greva ilegală, sindicaliştii îşi reiau imediat activitatea.

Ion Rădoi a spus că el crede că protestul este legal şi că speră ca magistraţii să decidă la fel, având în vedere protestul recent al judecătorilor şi procurorilor.

Rădoi a afirmat că argumentele Metrorex, care susţine că protestul este ilegal pentru că sindicaliştii nu asigură o treime din activitate, nu sunt susţinute, având în vedere că metroul circulă după ora 16.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite