Berceanu: Greva generală de la Metrorex poate fi anulată, ca în 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat astăzi, după discuţiile cu sindicatele de la Metrorex, că va contesta în instanţă greva generală, mai ales că există un precedent din 16 noiembrie 2005, când, după două zile, greva a fost oprită prin decizia tribunalului.

"Îmi aduc aminte că într-o situaţie similară, în 2005, ei au pierdut în justiţie pentru că dumnealor consideră că o treime din activitate pot să o stabilească cum vor. Justiţia a fost atunci de părere că o treime din activitate înseamnă un tren din trei. Sindicatele spun că nu, că fac grevă într-un interval clar, adică o treime din cât circulă metroul. Bineînţeles că şi-au ales pentru grevă orele 05.00 - 16.00 cele mai aglomerate ", a spus Berceanu, citat de NewsIn.

Ministrul a precizat că în 16 noiembrie 2005 sindicatele de la metrou au pierdut în faţa justiţiei, iar dacă o să se meargă pe această idee şi ministerul are posibilitatea să se adreseze justiţiei.

El a spus că fondul de salarii al Metrorex pentru 2009 a fost de 285 milioane de lei, deci 45% din cheltuieli, respectiv 640 milioane, sunt pentru salarii.

"Propunerea mea pentru sindicatele de la metrou a fost să menţinem veniturile o lună sau o lună şi jumătate până când se va cunoaşte bugetul pe 2010, defalcat. Abia atunci putem să ştim ce avem printr-o ţintă de inflaţie care să determine o negociere", a precizat Berceanu.

Acesta a adăugat că sindicatele vor să stabilească fondul de salarii cât mai mare, dar nu sunt interesaţi de veniturile companiei.

"Angajaţii Metrorex nu înţeleg că sunt 0,1% oameni care au salariul sub cel al angajaţiulor de la metrou. Venitul mediu brut al unui salariat Metrorex este de 3.600 lei, iar venitul mediu net este de 2.600 lei. Cei 4.250 de lucrători ai metroului vor să aibe salarii mai mari de două ori decât încasează", a mai spus Radu Berceanu.

Acesta a mai spus că cei 650.000 de oameni care folosesc metroul într-o zi vor fi afectaţi pentru că 4.250 de salariaţi ai Metrorex vor salarii mărite cu până la 20%.

Liderul de sindicat al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat luni, după ieşirea de la discuţiile cu Radu Berceanu, că greva generală va avea loc începând de marţi şi că ministrul de resort a promis că va anunţa sidicalişti în cazul unor schimbări. Rădoi a subliniat că greva generală de la Metrou nu are nicio legătură politică sau cu alegerile care urmează să aibă loc duminică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite