Zona Metropolitană ia primii bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele depuse până în prezent vizează educaţia locuitorilor şi acţiuni practice. Cel mai mare dintre cele patru proiecte are o valoare totală de 79.800, dar vor urma unele de anvergură.

Comitetul de Dezvoltare Metropolitană a depus patru proiecte prin care vor fi atraşi peste 200.000 de euro în Bihor.
„În prima etapă am depus proiecte mici pentru că sunt o formă de exerciţiu pentru Comitetul de Dezvoltare. În două săptămâni, însă, vom depune proiecte cu valori între cinci sute şi un milion de euro, iar apoi proiecte de anvergură”, precizează Adrian Foghiş, directorul Asociţiei Zona Metropolitană.

Proiecte diverse

Cele nouă primării din zona metropolitană împreună cu patronatele locale, Universitatea Oradea şi Asociaţia Zona Metropolitană Oradea (ZMO) au elaborat şi depus patru proiecte pentru creşterea performanţelor administrative, implicarea activă a societăţii civile în protecţia mediului, inventarierea patrimoniului cultural şi creşterea accesibilităţii persoanelor cu deficienţe în instituţii publice.
Cel mai mare dintre proiecte, „Zona Metropolitană Oradea Verde”are o valoare totală de 79.800 de euro. Prin acesta se doreşte, în primul rând, înfiinţarea unor puncte de colectare selectivă a deşeurilor, implicarea unui număr cât mai mare de studenţi, cadre didactice, funcţionari publici şi simpli cetăţeni în acţiuni de ecologizare şi colectare selectivă
Proiect pentru persoanele cu dizabilităţi
Proiectul „Acces în comunitate, o viaţă mai uşoară pentru persoanele cu dizabilităţi” are o valoare totală de 61.520 de euro şi prevede achiziţionarea şi instalarea unor elemente de acces la instituţii publice şi acţiuni informative cu persoanele cu dizabilităţi şi instituţiile publice pentru a creşte gradul de acces prin realizarea rampelor şi altor facilităţi.
O bună parte dintre instituţiile publice din Oradea, dar şi din judeţ, nu deţin rampe de acces sau elevatoare pentru a le urca scările şi a le oferi posibilitatea să fie independente.

Inventar pe patrimoniu

Funcţionarea Comitetului Metropolitan de Dezvoltare Oradea va fi susţinută tot cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului depus fiind de 68.200 de lei. În cadrul acestui proiect va fi elaborată o chartă a bunei guvernări. Cel mai ieftin dintre proiecte, care va sta la baza altora de anvergură mai mare, este „Patrimoniul Cultural Metropolitan Oradea” şi are o valoare totală de 15.000 de euro.
În cadrul acestuia vor fi inventariate obiectivele de patrimoniu material şi imaterial din ZMO, vor fi realizate broşuri de promovare şi o hartă „Zestrea ZMO”, expoziţii pentru promovarea activităţilor meşteşugăreşti şi sesiuni de comunicare, promovare şi publicitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite