Meşterii artizani, loviţi de criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meseriaşii se plâng că au comenzi puţine, iar munca lor nu mai e apreciată

Câţiva meşteşugari gorjeni, membri ai Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat - filiala Gorj îşi expun spre vânzare produsele artizanale la marginea Târgu-Jiului. Un pasionat de produse de artizanat, Cristian Duvlea, a deschis piaţa de la Drăgoieni, localitate arondată municipiului Târgu-Jiu, pentru a-şi expune lucrările rustice. Luşu Vâlceanu este un alt meşteşugar ce expune decoraţiuni de grădină.
Cât e ziua de mare, meşteşugarii se uită lung după cumpărători. „Vin câteodată clienţi din Bucureşti ca să dea comenzi de produse. A cumpărat şi patronul unui restaurant din Craiova. De obicei, oamenii opresc maşinile din curiozitate. Se uită, spun că preţurile sunt prea mari, apoi pleacă.  Nu mai are lumea bani “, a spus Florin Cârstea, lucrător gestionar.

Produsele rustice, solicitate în amenajările interioare

Cristian Duvlea, proprietarul „pieţei de produse artizanale“ de pe Calea Bucureşti, a declarat că are mai multe comenzi pentru amenajarea teraselor şi restaurantelor. „Oamenilor li se par scumpe produsele, dar eu pun preţ pe ele. Acum lucrez, timp de o lună, la un set compus din masă, două scaune şi două băncuţe rustice. Pentru mine acest meşteşug este o pasiune. În ultima perioadă am primit cinci comenzi pentru amenajarea unor terase cu astfel de produse“, a declarat Cristian Duvlea. Piesele de mobilier sunt confecţionate din lemn de frasin, ulm sau carpen. Amenajarea unei terase cu mobilier rustic ajunge la câteva mii de euro. „O amenajare modestă cu obiecte din lemn în stil rustic costă aproximativ 1.000 de euro. Costurile diferă în funcţie de mărimea şi complexitatea mobilierului. Nu urmăresc să mă îmbogăţesc, ci să promovez arta tradiţională gorjenească “, a mai spus Duvlea.

„Investesc tot ce câştig“

Cei doi, Cristian Duvlea şi Luşu Vâlceanu doresc să atragă tineri pe care să-i iniţieze în arta tradiţională. Luşu Vâlceanu expune în piaţa artizanalelor obiecte decorative pentru grădină. „Am învăţat să execut leagăne şi balansoare. Vreau să atrag tinerii şi să-i învăţ cum să creeze astfel de produse. Imaginaţia contează foarte mult“.
„Oamenii nu mai apreciază munca noastră. Am un atelier la Stăneşti pentru realizarea decoraţiunilor şi am angajaţi tineri, care execută de la jardiniere până la căruţe şi fântâni ornamentale pentru grădini. Investesc tot ce câştig. Am şi alte afaceri pentru că din asta nu se poate scoate profit. Mă aleg doar cu satisfacţia în ceea ce priveşte rezultatul muncii“, a spus Vâlceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite