Mesajul USL: Nu aplicăm decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a României (CCR) a validat Legea referendumului, cu condiţia participării a 50%  plus unu din alegători. USL vrea să îl demită pe Băsescu după o ordonanţă de urgenţă care nu prevede acest cvorum.

Curtea Constituţională a decis, ieri, că Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Concret, acest fapt ar însemna că şeful statului poate fi demis doar dacă la urne ar ieşi peste nouă milioane de persoane din cele peste 18 milioane de alegători.Pe de altă parte, liderii USL au invocat faptul că, la ora actuală, este în vigoare o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia preşedintele poate fi demis indiferent de prezenţa la referendum. Singura condiţie este ca în favoarea demiterii se fie mai multe voturi decât împotrivă. Miza politică a bătăliei este uriaşă, în varianta a doua preşedintele Traian Băsescu ar fi mult mai uşor de demis.

Cum este însă posibil ca decizia de ieri a Curţii Constituţionale să nu fie valabilă pe 29 iulie, când va avea loc referendumul?Legea referendumului a făcut obiectul a două modificări legislative. Majoritatea parlamentară a adoptat o lege potrivit căreia demiterea preşedintelui trebuie aprobată de majoritatea celor care se prezintă la urne. Parlamentarii USL nu au modificat însă şi cvorumul de valabilitate al referendumului. Legea a fost contestată de PDL la Curtea Constituţională, care a dat, ieri, decizia.

Decizie greu de pus în practică

Între timp, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă care menţine aceeaşi majoritate necesară demiterii, dar anulează criteriul valabilităţii referendumului doar la o prezenţă de jumătate plus unu. Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial şi este în vigoare.

În schimb, decizia de ieri a Curţii are de parcurs un traseu complicat pentru a intra în vigoare. În primul rând, judecătorii constituţionalişti trebuie să redacteze motivarea, proces care este, de multe ori, de durată. Pasul următor este publicarea în Monitorul Oficial. Ori, această instituţie a trecut, recent, din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului.

După publicarea în Monitorul Oficial, decizia Curţii ajunge pe masa Parlamentului care nu are, însă, un termen de modificare a legislaţiei.  Chiar dacă Legislativul s-ar mişca rapid, preşedintele interimar Crin Antonescu are la dispoziţie 20 de zile pentru promulgarea unei legi, termen în care poate cere şi reexaminarea acesteia.

În acest caz, referendumul se desfăşoară conform ordonanţei de urgenţă, singurul act normativ aflat în vigoare, care nu stabileşte un prag de participare la urne.

Mingea e în terenul Guvernului

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat că va analiza documentaţia privind legea referendumului, dar a adăugat, ca opinie personală, că nu vede de ce ordonanţa Guvernului ar fi neconstituţională.Guvernul a emis un comunicat potrivit căruia va resopecta decizia Curţii, dar a adăugat că Parlamentul trebuie să modifice legislaţia.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa (PSD), a declarat că referendumul se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR.Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre (PNL), a afirmat  şi el că se va aplica Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a spus că în acest moment este în vigoare ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea referendumului. „Până când acest proiect va deveni lege, Guvernul desfăşoară toate operaţiunile de organizare a referendumului pe baza OUG în vigoare", a explicat şi secretarul general al PSD,  Liviu Dragnea. PDL cere Guvernului să pună în acord prin Ordonanţă de Urgenţă Legea referendumului cu decizia Curţii Constituţionale, a declarat, ieri, vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu.

"Victor Ponta are posibilitatea şi obligaţia să emită o nouă ordonanţă de urgenţă care să pună în acord legislaţia referendumului cu decizia Curţii Constituţionale."
Cristian Boureanu vicepreşedinte PDL

"Nu ştiu dacă erau îmbrăcaţi în alb când au cerut acest lucru. Guvernul nu poate retrage acest act normativ, singurul în vigoare referitor la referendum."
Liviu Dragnea secretar general al PSD

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite