Mersi, România, pentru medici ieftini şi buni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Competitiv, necostisitor şi puţin pretenţios, doctorul român este un suplinitor bun pentru colegii săi francezi. Firmele de recrutare din Franţa vânează medici români care să acopere deficitul de pe piaţa muncii din Hexagon. Majoritatea ajung în zona rurală, refuzată de francezi.

REPORTAJ EXCLUSIV Coşmarul din maternitate al unei mame cu tripleţi

Citiţi şi: Serviciul meu: scormonirea la groapa de gunoi


Sylvain Blondin, reprezentantul firmei de recrutare „Centrul European de Formare şi Consiliere" (CEFC) din Franţa, a venit în România într-un turneu de recrutare de medici tineri. Duminica trecută, el a ajuns la Cluj-Napoca.

Pentru fiecare medic plasat în Franţa, CEFC încasează 50.000 de euro de la angajator şi alţi 8.000 de euro de la medicul transferat. Acesta din urmă îşi recuperează în scurt timp investiţia, dat fiind că salariul lunar al unui medic în Franţa nu coboară sub 3.000 de euro şi poate ajunge până la 20.000.

Cabinete moderne la ţară

Criza de medici în Hexagon este, potrivit lui Blondin, una acută şi a dat naştere unei reţele internaţionale de „vânători de capete" care caută medici în toate ţările din nordul Africii şi în Europa de Est. „Medicul român nu este mai puţin pregătit decât cel francez. Câştigă doar mai puţin. Noi nu am avut nicio problemă de acomodare cu medicii pe care i-am instalat în Franţa", a subliniat Blondin.

În acest moment, spune specialistul francez, deficitul de medici pe piaţa muncii din Franţa se ridică la peste 100.000 de persoane. Nevoia va creşte în următorii trei ani, odată cu pensionarea unei treimi din personalul medical îmbătrânit.

Majoritatea solicitărilor sunt pentru medici de familie, în special din zona rurală. „Francezii nu sunt încântaţi să lucreze la ţară", explică Blondin. Pentru a-i atrage în comune, primarii pun la bătaie cabinete echipate ultramodern, în care investesc aproape 100.000 de euro, sumă de neconceput în România.

Ziarul „Le Monde" cita anul trecut pe medicul Radu Moisă, recrutat de o altă firmă, Revitalis, şi instalat în comuna Chabreloche, din regiunea Auvergne din centrul Franţei: „În România mi s-au propus posturi bune, dar plătite cu 300 de euro pe lună. Mi-am spus că lipseşte un zero. Şi Franţa mi l-a oferit".

Primarul din localitate se declara atunci extrem de fericit că îl are acum pe doctorul Moisă. Medicul de dinaintea lui, un tânăr francez, practic fugise din sat. Un alt primar, care a plătit 9.000 de euro comision pentru o doctoriţă din România, spune că „nu mai ştiam la ce sfânt să ne rugăm ca să găsim un medic".

Anul trecut, francezul a recrutat circa 100 de medici români pentru piaţa muncii europene, în special din Franţa şi Belgia. Nu este, însă, o activitate simplă.

Rată mare de eşec

Medicii români eşuează frecvent, deoarece nu cunosc legile, organizarea sistemului de asigurări şi terminologia medicamentelor. „Procentul românilor care ajung în Franţa şi renunţă este foarte mare", susţine Blondin. El explică rata mare de eşec prin faptul că majoritatea firmelor care îi recrutează vânează doar comisionul gras, lăsând problemele de acomodare în grija medicului.

Un astfel de caz este cel al unui medic neonatolog din Cluj care a abandonat de două ori posturi în Belgia şi Franţa, iar acum a cerut sprijinul CEFC pentru a încerca a treia oară. Blondin susţine că medicul a fost victima acestui sistem superficial de recrutare. „Ajunsă la faţa locului, doctoriţa a fost lăsată singură să se descurce cu toate formalităţile de înscriere în sistemul medical", a precizat Blondin. (A mai contribuit Alina Gavrilă)

Salariile din străinătatec

Specialiştii în Anestezie şi Terapie Intensivă pleacă în special în Belgia, Franţa şi Germania. Pentru chirurgie cele mai căutate sunt Germania, Marea Britanie, Spania şi Franţa, iar ofertele cele mai bune pentru medicina de familie le fac Marea Britanie şi Franţa. Salariul minim pentru un medic rezident pleacă de la 1.200 de euro pe lună şi poate ajunge până la 6.000 de euro şi chiar 12.000 de euro pe lună în Belgia.

În Franţa, un medic cu experienţă poate câştiga şi 7.000 de euro pe lună. În Germania, un medic rezident câştigă 2.500 de euro pe lună, iar unul specialist ajunge să câştige între 4.000 şi 5.000 de euro. În Statele Unite, salariul ajunge la 4.000 -5.000 de dolari. Potrivit Colegiului Medicilor, în 2009 au plecat 1.700-1.800 de medici, în 2008 - 2.100, iar în 2007 - 1.500.

De ce pleacă doctorii din ţară şi nu se mai întorc

Constănţeanca Iuliana Apostol (30 de ani) e medic specialist în obstetrică-ginecologie, iar săptămâna viitoare începe lucrul la un spital din Franţa. Iuliana a profesat şi în Belgia graţie unei burse oferite de Universitatea Catolică Louvain-la-Neuve.

Plecase cu gîndul să capete experienţă, iar apoi să se întoarcă şi să profeseze la Constanţa. În octombrie a susţinut examenul de specialitate, iar apoi s-a gândit să-şi încerce norocul în străinătate. La începutul lui 2010 a aplicat un CV pe internet şi în scurt timp a fost contactată de medicii de la Spitalul din Bar -le - Duc, un orăşel din nord-estul Franţei.

Săptămâna viitoare începe lucrul. În prima etapă va câştiga 4.800 de euro. Va avea şi locuinţă de serviciu. „Am plecat fiindcă în Vest condiţiile de lucru sunt mult mai bune. Nu ştiu dacă o să mă mai întorc în ţară, cu lucrurile bune te obişnuieşti repede", concluzionează medicul constănţean.

Românii nu au mai primit-o înapoi

image

Iuliana Apostol va câştiga 4.800 de euro

Monica Georgescu, din Galaţi, a plecat în Franţa pentru a urma cursurile doctorale, după care a decis să se specializeze în ecografie, iar când a vrut să revină în România, după 17 ani, s-a lovit doar de uşi trântite în nas.

„De două ori am vrut să revin. Odată mă întorceam în Spitalul de Urgenţă din Galaţi cu un ecograf şi cu o colaborare între spitalul de aici şi cel din Tours. Mi s-a spus că în momentul cu pricina exista deja un aparat ecograf în spital şi un singur post de medic, care era deja ocupat. Aşa ceva mi se pare absolut incredibil", povesteşte medicul. Mai mult, după acest refuz, i s-a sugerat că, dacă vrea să lucreze în judeţul Galaţi, ar fi bine să se ducă să muncească la ţară deoarece în momentul în care a plecat din România era medic generalist.

„Eu acum sunt ecografist dopplerist, am gradul de practician ospitalier şi câştig aproximativ 5.000 de euro pe lună, adică acelaşi salariu pe care îl are şi un francez la fel de specializat. Nu mi se pare normal să mă întorc la foarfecă", a mai spus dr. Georgescu. (Liviu Ghinea, Alina Enache)

Navetiştii noştri au bugete de supravieţuire

image

Doctoriţei Covrig îi plac peisajele şi aerul de munte

Medicul de familie Mihaela Covrig face de 25 de ani naveta din Piatra Neamţ până în comuna Dobreni, judeţul Neamţ, aflată la 14 kilometri depărtare. Braşoveancă la origine, doctoriţa Covrig spune că n-ar renunţa la stilul ei de viaţă pentru că-i plac peisajele şi aerul de munte.

„Am avut mai multe posibilităţi când am ales postul. Nu am vrut la oraş pentru că oamenii sunt reci. Am vrut să merg la sat, să lucrez cu oamenii simpli şi să fac tot ce ţine de mine să îi ajut", a subliniat Mihaela Covrig.

Stă în dispensarul comunei, cu o dotare minimală: un stetoscop, un cântar, un aparat de luat tensiunea, altul de măsurat glicemia, un calculator şi mobilier. Din cei 5.000 de lei cît primeşte de la CAS, doctoriţa Covrig spune că plăteşte asistenta, utilităţile (gaz, telefon), cumpără seringi, feşe, medicamente şi-şi achită naveta.

„După toate astea, nu rămân cu mare lucru", spune doctoriţa. Deşi este titular la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Florian Stoian tratează bolnavi şi la Băneasa, la o distanţă de 90 de kilometri de Constanţa. El este singurul specialist pe boli interne din zonă. Merge de trei ani la Băneasa, în fiecare zi de marţi, şi spune că a ales Băneasa pentru că este locul natal. (Mădălina Stan, Mirabela Panfil)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite