Merită să faci a doua facultate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merită să faci a doua facultate?
Merită să faci a doua facultate?

O dublă licenţiere ajută mai mult la dezvoltarea personală decât la carieră. Deşi la modă, obţinerea mai multor diplome este simptomul unei poziţii proaste pe piaţa muncii, spun sociologii.

 Într-o perioadă în care absolvenţii de medicină lucrează ca vânzători de medicamente, iar cei de ştiinţe juridice ocupă posturi de consilieri vânzări în domeniul auto, tot mai multe persoane ajung să se înscrie la o a doua facultate, pentru a avea studii în domeniul în care au ajuns să profeseze sau din alte considerente. Sociologii de la Universitatea Oradea vorbesc despre o tendinţă dezvoltată de către orădeni în perioada postdecembristă, aceea de a „colecţiona” diplome de studii de licenţă.

Nu dă bine

Adrian Hatos, prodecan la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane la Universitatea din Oradea, doctor în sociologie, spune că, de obicei, persoanele care se înscriu la a doua facultate sunt cele care au deja o slujbă şi văd în această experienţă o investiţie ieftină care, la un moment dat, ar putea genera un profit. „Numărul mare de diplome este simptomul unei poziţii proaste pe piaţa muncii”, spune Adrian Hatos.
De obicei, persoanele care urmează o a doua facultate sunt motivate de dorinţa de reconversie profesională, fiindcă nu au reuşit în prima specializare. „Din cele constatate, absolvirea celei de-a doua facultăţi vine atunci când prima specializare nu e căutată pe piaţa muncii”, spune Monica Suciu, reprezentantă a centrului de cariere, la Fundaţia Ruhama.
Angajatorii nu par să vadă cu ochi foarte buni CV-urile în care lista studiilor e prea lungă, corelând-o cu lipsa experienţei. „A doua facultate e cu două tăişuri, deoarece multe firme nu sunt impresionate de studii. Pe angajatori îi interesează cunoştinţele practice, experienţa. Cine a avut timp să studieze nu a apucat să acumuleze experienţă, cred ei”, explică Alina Blaga, reprezentanta firmei de resurse umane Public Euroconsulting din Oradea.
„În momentul alegerii unui candidat, angajatorul este preocupat, în primul rând, de competenţele pe care le poate demonstra acesta. Numărul de diplome din CV nu mai constituie o garanţie a capacităţii profesionale a unui candidat”, spune Carmen Sasu, reprezentanta Romarketing, firmă de resurse umane.

Dezvoltare personală

Dacă a doua facultate este sau nu utilă în carieră, părerile dublu licenţiaţilor sunt nuanţate. Cu toţii susţin însă că o specializare secundară completează personalitatea celui în cauză. „Este ca o nouă şansă de a face şi de a deveni ceea ce ţi-ai dorit de la început, dar din cauza lipsei experienţei şi a informatiilor n-ai ştiut să faci cea mai bună alegere”, spune Bianca M. Curta, funcţionar public, licenţiată la Facultatea de Inginerie Managerială şi apoi la Facultatea de Ştiinţe Economice.
Cristina Puşcaş este o absolventă de ştiinţe juridice, orientată, la cinci ani după absolvirea primei facultăţi, înspre o specializare în istorie. E hotărâtă să devină doctor în istorie, nu pentru a-i ajuta în carieră, ci pentru a-şi stimula activitatea intelectuală. „Am făcut a doua facultate pentru cultura mea generală. Ştiu că diplomele nu ajută cu nimic atunci când aplici pentru un job, nici în sistemul de stat, nici în cel privat”, spune Cristina Puşcaş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite