Memorialul Ipoteşti, condus în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memorialul Ipoteşti, condus în familie
Memorialul Ipoteşti, condus în familie

Memorialul Ipoteşti are peste 40 de angajaţi. De la grădinar până directorul insituţiei de cultură, mai bine de jumătate dintre angajaţi sunt rude de diverse grade.

O comisie a Consiliului Judeţean Botoşani a început să verifice, în urmă cu două săptămâni, legalitatea angajărilor şi gradele de rudenie ale funcţionarilor pentru a stabili dacă nu a fost încălcată legea privind incompatibilitatea.

Valentin Coşereanu ocupă din 1993 funcţia de director al centrului de studii de la Ipoteşti. Fost impiegat de mişcare la CFR,  fratele directorului este acum conservator de obiecte de artă. Constantin Coşereanu deţine această funcţie de cinci ani. „A fost disponibilizat de la CFR şi l-a trimis să facă trei ani studii de conservare a obiectelor de patrimoniu. S-a recalificat şi a fost angajat legal“, a explicat directorul memorialului.

Coşereanu a fost căsătorit de patru ori, iar trei dintre soţiile sale au colaborat de-a lungul timpului cu Centrul de studii „Mihai Eminescu“ prin încheierea de contracte civile pentru diverse activităţi. De pildă, cea de-a treia soţie, Ioana Coşereanu, a primit prin atribuire directă 175.000 de lei pentru expertizarea a 1.770 piese de cultură.

O altă familie cu reprezentanţi numeroşi în organigrama muzeului este familia Muşat. Silvia Muşat este contabilul-şef de mai bine de 15 ani. Soţul acesteia, Vasile Muşat, ocupă funcţia de jurist de doi ani, iar fina lor, Ana Maria Ştefan, a fost angajată pe post de economist. De asemenea, muzeograful instituţiei este fiica fostei secretare, iar tâmplarul şi-a adus fiul pe post de şofer.

Nuntă în biserica familiei Eminovici

O parte din nunţile dintre angajaţi au fost oficiate la Centru de Studii „Mihai Eminescu“. „Ultima nuntă a avut loc anul trecut. Cununia religioasă a directorului cu a patra soţie a fost oficiată în biserica familiei Eminovici, iar petrecerea a avut loc în sala de expoziţii «Horia Bernea»”, a povestit Marius Ştefanachi, angajat al Memoria­lului Ipoteşti.

Manuela Zarug, membru în comisia de control a Consiliului Judeţean, spune că raportul instituţiei a fost înaintat poliţiei: „Noi am constatat anumite nereguli şi am înaintat raportul organelor abilitate. Rămâne ca poliţiştii şi procurorii să stabilească dacă aspectele sesizate de comisia de control sunt infracţiuni şi cine trebuie tras la răspundere“. 

image

Noi am constatat anumite nereguli şi am înaintat raportul organelor abilitate. Rămâne ca poliţiştii şi procurorii să stabilească dacă aspectele sesizate de comisia de control sunt infracţiuni.

image


Manuela Zarug
membru în comisia de control a Consiliului Judeţean

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite