Minerii din Mehedinţi, trimişi în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1.000 de ortaci vor sta acasă cu 75 la sută din salariu până la 15 iulie

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi-a închis ieri porţile, timp de o lună, 10.000 de ortaci fiind trimişi în şomaj tehnic. Aproape 1.000 dintre ei sunt în Mehedinţi. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că stocurile de cărbune sunt foarte mari, iar livrările au scăzut în ultima vreme din cauza crizei financiare şi a datoriilor pe care regia de termoficare le are de achitat către Compania Naţională a Lignitului. În plus, pierderile companiei SNLO sunt foarte mari. Numai în Mehedinţi, în luna mai, de exemplu, Exploatarea Minieră a înregistrat pierderi de circa 3 milioane de lei.

Cei aproape 1.000 de ortaci trimişi în şomaj lucrează la minele Zegujani şi Husnicioara.

Cărbune nelivrat de patru luni

„Din punct de vedere sindical, am acceptat această situaţie, în primul rând pentru a debloca stocurile de cărbune, pentru că nu s-a livrat nimic de trei-patru luni. La Zegujani, cred că avem un stoc de 40-50.000 de tone. Practic, un abataj merge în plin, îşi face planul în fiecare lună şi nu s-a livrat nici măcar o tonă. Oamenii şi-au luat banii, dar sunt afectaţi că nu le merge grupa specială“, ne-a spus Liviu Severineanu, viceliderul Sindicatului Solidaritatea de la Mina Zegujani. Pentru aproape 280 de ortaci de la Mina Zegujani, situaţia se va repeta în august, când vor fi nevoiţi să mai stea două săptămâni în concediu de odihnă, apoi alte două săptămâni în şomaj tehnic. Din cauza pierderilor, exploatările miniere trebuie să treacă printr-un program de restructurare care va fi stabilit de sindicate şi administraţie, în perioada următoare.

250 de angajaţi vor rămâne fără serviciu

În urma acestuia, din cei 9.000 de mineri ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, vor fi disponibilizate 600 de persoane. Potrivit liderilor de sindicat, din Mehedinţi vor fi trimişi acasă 250. Între cei care îşi vor pierde locul de muncă sunt, în primul rând, angajaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Ei vor primi salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Deocamdată, suma nu a fost stabilită, însă se vehiculează o cifră de 290 de milioane de lei vechi.

Potrivit liderului de sindicat Tudor Constantin, oamenii au înţeles situaţia grea în care se află în acest moment compania, însă solicită să li se garanteze că unităţile de subteran vor exista până când va ieşi la pensie şi ultimul miner, condiţiile de pensionare la subteran fiind de 45 ani, vârstă, şi 20 ani, vechime cu grupa specială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite