Invazie de furnici zburătoare în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invazie de furnici zburătoare în Mehedinţi
Invazie de furnici zburătoare în Mehedinţi

Oamenii din nordul judeţului se confruntă cu roiuri uriaşe de insecte

De cum ieşi din Severin, pe DN 67, la intrarea în Halânga, de-o parte şi de alta a câmpului, vezi peste tot perdele de insecte. Furnicile zburătoare, cum li se spune în popor, au invadat toate satele din nordul judeţului. Ele au umplut grădinile şi livezile, dar le-au creat neplăceri oamenilor. Superstiţioşi din fire, localnicii din satele comunei Malovăţ spun că apariţia insectelor e un semn rău. „Când vezi furnici de-astea, nu e bine. E semn de război, de ceartă... Am mai avut, până să se facă Revoluţia, aşa veneau, roiuri de-astea”, ne spune o bătrână, de 75 ani, din satul Bârda.

Bătrânii cred că furnicile pot deveni agresive


O altă localitate invadată de furnici este Bobaiţa. Sătenii de aici spun că s-au trezit, ieri după-amiază, cu furnicile peste ei. „Eram la masă şi, deodată, ne pomenirăm cu furnici din astea. Nici nu poţi să stai de ele. Îţi intră în ochi, peste tot, chiar şi în paharul cu apă. Uitaţi-vă şi dumneavoastră! Sunt rele din cale-afară! Poate bătrânii au mai văzut aşa ceva, dar eu n-am mai întâlnit“, ne-a spus localnica Marilena Berciu. Sătenii spun că insectele pot deveni chiar agresive în cazul în care cineva nimereşte în mijlocul unui roi.
„Tocmai în octombrie să fie invazie de insecte? Ăsta e un semn. E plin de furnici cu aripi, şi mai mari, şi mai mici. E dezastru cu ele! Nu mai poate lumea să stea nici în casă, nici la masă de ele. Îţi intră direct în ochi“, ne-a spus Petrică Berciu, localnic din acelaşi sat. Specialiştii din agricultură îi liniştesc pe oameni şi spun că invazia s-ar produce din cauza schimbărilor climatice.

Fenomen temporar


„După o perioadă secetoasă, din experienţa pe care o am de peste 30 de ani în agricultură, apariţia unor colonii foarte mari de furnici prevesteşte schimbarea vremii şi apariţia ploilor“, ne-a declarat Gheorghe Firu, directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi, care a trimis astăzi specialişti de la Protecţia Plantelor în zonă. „Probabil că acest fenomen este temporar si este cauzat de schimbarea bruscă a vremii. Cu siguranţă nu este periculos pentru culturile agricole şi, mai ales, pentru locuitorii din zonă“, a conchis Firu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite