Mehedinţenii caută cursurile de calificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mehedinţenii caută cursurile de calificare
Mehedinţenii caută cursurile de calificare

Judeţul se află pe primul loc în ţară la rata şomajului, alături de Vaslui, conform raportului Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a calculat, pentru judeţul Mehedinţi, o rată a şomajului de 11,2%. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mehedinţi sunt înregistrate 13.852 de persoane fără loc de muncă. Procentul este calculat pentru luna iulie a anului în curs, iar Mehedinţiul este pe primul loc în ţară la acest capitol, alături de judeţul Vaslui.

Pentru această perioadă,  AJOFM Mehedinţi oferă doar 37 de locuri de muncă vacante, un număr insignifiant în raport cu numărul de şomeri din judeţ.

„M-am înscris la trei cursuri în acelaşi timp“

Printre cursurile oferite de AJOFM şi de companii private se găsesc specializările: inspector resurse umane sau protecţia muncii, evaluator riscuri, frizer-coafor, patiser, bobinator, electrician, instalator, tâmplar, zugrav, lăcătuş-mecanic, zidar şi tehnician în construcţii.

În momentul de faţă, la AJOFM sunt înscrise 419 persoane pentru calificare, iar la companiile private, peste 2.000 de oameni. Mehedinţenii cred că aceste cursuri de calificare sunt un ajutor de nădejde.

„M-am înscris la trei cursuri în acelaşi timp, fac şi tâmplărie şi cursuri de electrician şi învăţ să folosesc şi calculatorul. N-am ce face, decât să nu mă angajeze nimeni, mai bine bag nişte bani în cursurile astea şi poate voi găsi mai repede un loc de muncă“, ne-a spus Grigore Matei, un viitor cursant.

Chiar şi angajaţii vor să se califice. „Nu vreau să-mi pierd locul de muncă. Pe criza asta, cine ştie cui îi mai vine să facă nişte concedieri şi nu vreau să fiu eu cel dat afară. Aşa că, după serviciu, mă duc la cursuri de specializare. Cheltui şi timp şi bani, dar măcar aşa sunt ceva mai sigur pe mine şi pe slujba mea“, ne-a spus Aurel Roşu, care lucrează ca instalator.

Diplome recunoscute în Uniunea Europeană

De altfel, pentru o acoperire cât mai mare, firmele oferă atât cursuri de calificare, cât şi de recalificare sau specializare, la absolvirea cărora cursanţii primesc diplome recunoscute în toată ţara, dar şi în Uniunea Europeană. Oamenii speră că aceste certificate de calificare vor fi calea prin care îşi vor găsi sau păstra un loc de muncă.

Conform datelor furnizate de AJOFM Mehedinţi, 65% dintre cei care frecventează aceste cursuri sunt bărbaţi. Media de vârstă a participanţilor este de 28 de ani, iar cele mai solicitate cursuri sunt cele de utilizare a calculatorului şi de administrare a bazelor de date. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite