Rusia: Medvedev doreşte soluţionarea conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia: Medvedev doreşte soluţionarea conflictului transnistrean
Rusia: Medvedev doreşte soluţionarea conflictului transnistrean

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, crede că pentru soluţionarea conflictului transnistrean e nevoie să se găsească limbă comună cu Igor Smirnov. Despre aceasta a comunicat sâmbătă, 10 octombrie, într-o conferinţă de presă, spicherul Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R. Moldova. Totodată, Ghimpu a subliniat că personal nu are încredere în liderul de la Tiraspol şi crede că „aceste probleme nu trebuie puse în cârca l

Ghimpu şi Medvedev au abordat subiectul la o întâlnire bilaterală vineri seară, în cadrul summitului CSI la Chişinău. Preşedinţii au discutat şi despre retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Potrivit lui Ghimpu, Medvedev i-a spus că „Federaţia Rusă nu este cointeresată ca NATO să se apropie de hotarul său” şi că „ar trebui găsită limbă comună şi cu Igor Smirnov”. „I-am răspuns că 17 ani de dialog sunt prea mulţi şi că retragerea muniţiilor armatei ruse din regiunea transnistreană nu poate fi rezolvată cu Smirnov”, a spus preşedintele interimar al Moldovei.

„În concluzie, am ajuns la înţelegerea că retragerea armatei ruse depinde de garanţia noastră cu privire la neutralitate, prevăzută în Constituţia Republicii Moldova, normă care poate fi exclusă doar în urma unui referendum”, a declarat Mihai Ghimpu la conferinţă.

Mihai Ghimpu a mai spus că nu este corect ca Moldova să sufere din caza relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi NATO. "Transnistria nu ne permite să ne dezvoltăm în plan economic şi să ne integrăm în Uniunea Europeană”, a subliniat Mihai Ghimpu, menţionând că şi preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, a căzut de acord cu această afirmaţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite