Medvedev şi Obama încearcă să aplaneze tensiunile ruso-georgiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medvedev şi Obama încearcă să aplaneze tensiunile ruso-georgiene
Medvedev şi Obama încearcă să aplaneze tensiunile ruso-georgiene

Tensiunile ruso-georgiene sporite din ultimele zile i-a determinat pe preşedintele rus Dmitri Medvedev şi pe vicepreşedintle Joe Biden să le telefoneze lui Barck Obama, respectiv preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili.

Pretextul convorbirii dintre preşedintele american şi cel rus a fost ziua de naştere a lui Barack Obama, însă pe lângă "la mulţi ani" s-au strecurat şi problemele din Gerogia.

"Preşedintele Obama a reamintit cât de importantă este folosirea canalelor existente de gestionare a crizelor, precum Mecanismul comun de prevenire şi reacţie la incidente, şi a subliniat cât de necesară este prezenţa în zonă a observatorilor", s-a spus într-un comunicat de la Casa Albă.

La câteva ore de la această discuţie, Biden i-a telefonat preşedintelui georgian pentru a-i împărtăşi îngrijorarea sa pentru tensiunile tot mai mari dintre Moscova şi Tbilisi din ultimele zile. Biden a pus accent şi pe "importanţa unei misiuni de supraveghere internaţională obiectivă care să aibă acces de ambele părţi ale frontierei" şi a "reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru democraţia din Georgia.

Înaintea împlinirii a un an de la războiul dintre cele două ţări, conflictul pare să se reia, în timp ce Washingtonul încearcă să păstreze un echilibru, aşa cum a demonstrat şi vizita lui Biden la Tbilisi la scurt timp după cea a lui Obama la Moscova. În urma acelei întâlniri, georgienii au fost asiguraţi că SUA susţin aderarea lor la NATO, dar Karasin a acuzat SUA că  "întăresc şi mai mult maşina de război a lui Saakaşvili".

Riscul ca armistiţiul dintre cele două ţări să fie încălcat este mare din cauza prezenţei acolo a unei singure misiuni de observatori, cea a Uniunii Europene, care nici măcar nu are acces în teritoriile separatiste, Rusia opunându-se acestei mişcări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite