Medvedev nu se va întâlni prea curând cu Iuşcenko, la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medvedev nu se va întâlni prea curând cu Iuşcenko, la Chişinău
Medvedev nu se va întâlni prea curând cu Iuşcenko, la Chişinău

Preşedintelui rus Dmitri Medvedev nu se va întâlni curând cu omologul său ucrainean Victor Iuşcenko la summitul de la Chişinău din 9 octombrie, a spus miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Natalia Timakova, potrivit Interfax.

Anterior purtătorul de cuvânt al lui Iuşcenko spunea că preşedintele ucrainean speră că la reuniunea şefilor de stat ai CSI, organizaţie regională formată din fostele state sovietice, cu excepţia statelor baltice şi a Georgiei , de la Chişinău, va avea o întrevedere cu omologul rus Dmitri Medvedev.

Relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Ucraina, tensionate în ultimii ani, s-au deteriorat şi mai mult când preşedintele rus Dmitri Medvedev a criticat aspru, la 11 august, atitudinea "antirusă" a Kievului.

Liderul ucrainean Viktor Iuşcenko a respins acuzaţiile, iar şeful administraţiei sale a denunţat "complexele imperialiste ruse". De asemenea, liderul de la Kremlin a lăsat să se înţeleagă încă de atunci că relaţiile bilaterale nu se pot îmbunătăţi decât în cazul unei schimbări a puterii ucrainene după alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie.

Alegerile prezidenţiale din Ucraina vor avea loc în ianuarie 2010, iar preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, devenit foarte nepopular din cauza crizei politice şi a degradării situaţiei economice, are puţine şanse să fie reales, consideră unii experţi.

De asemenea, Medvedev a amânat pe termen nelimitat trimiterea unui nou ambasador rus la Kiev, deşi autorităţile ucrainene au acceptat, la începutul lunii august, numirea unui fost ministru controversat, Mihail Zurabov, în funcţia de ambasador în Ucraina. El urmează să îl înlocuiască pe fostul premier rus Viktor Cernomîrdin, rechemat în ţară în iunie, după o serie de comentarii dure la adresa liderilor ucraineni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite