Medvedev, îngrijorat de situaţia din Caucaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medvedev, îngrijorat de situaţia din Caucaz
Medvedev, îngrijorat de situaţia din Caucaz

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a părut astăzi îngrijorat de situaţia din Caucaz, unde violenţele s-au intensificat de la încetarea operaţiunii antiteroriste din Cecenia, şi a pus "crimele politice" pe seama tentativelor de a destabiliza regiunea, relatează AFP.

"Întreaga serie de crime politice şi tentative de crime are obiectivul de a destabiliza situaţia din Caucaz", a declarat Medvedev, referindu-se la asasinatele recente ale mai multor militanţi pentru drepturile omului şi atentatul împotriva preşedintelui Inguşetiei, două republici instabile din Caucaz.

Elucidarea acestor crime şi prinderea autorilor "este o sarcină comună pentru toate autorităţile şi nu doar pentru cele federale", a subliniat preşedintele rus, la finalul unei întrevederi cu şefa guvernului german, Angela Merkel, la Soci, în sudul Rusiei.

Două membre ale unor organizaţii neguvernamentale ruse, Zarema Sadulaieva şi Natalia Estemirova, au fost asasinate în mai puţin de o lună şi jumătate în Cecenia, unde reprezentanţii acestor organizaţii spun că munca lor este din ce în ce mai dificilă.

Medvedev i s-a adresat în special preşedintelui cecen Ramzan Kadîrov, cerându-i să facă "totul pentru a-i găsi şi demasca pe criminali".

Anchetele deschise asupra acestor două asasinate nu au avut până în prezent niciun rezultat. Un membru al organizaţiei neguvernamentale Memorial l-a acuzat chiar pe Kadîrov că s-ar afla în spatele uciderii Nataliei Estemirova, la sfârşitul lunii iunie. Preşedintele cecen a negat. La câteva săptămâni după aceea, Zarema Sadulaieva era şi ea răpită împreună cu soţul ei, amândoi găsiţi morţi în portbagajul unei maşini a doua zi.

Majoritatea asasinatelor comise împotriva militanţilor pentru drepturile omului şi jurnaliştilor, printre care Anna Politkovskaia, nu au fost niciodată elucidate. Cu atât mai puţin crimele şi răpirile pe care le denunţau victimele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite