O braşoveancă trăieşte de mai bine de o jumătate de veac într-un bastion al Cetăţii Medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O braşoveancă trăieşte de mai bine de o jumătate de veac într-un bastion al Cetăţii Medievale
O braşoveancă trăieşte de mai bine de o jumătate de veac într-un bastion al Cetăţii Medievale

O braşoveancă locuieşte de mai bine de jumătate de secol în incinta unui monument istoric construit acum trei-patru sute de ani.

Ecaterina Polku, în vârstă de 84 de ani, şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii într-un turn de apărare al Cetăţii Medievale Braşov. Imobilul are nevoie de reparaţii de consolidare, însă femeia refuză să-şi părăsească locuinţa pe care o ocupă de 58 de ani.
Chiar dacă autorităţile au încercat să o înduplece, oferindu-i la schimb o garsonieră sau un apartament, bătrâna rămâne să-şi ducă traiul în „casa“ ridicată în urmă cu câteva sute de ani.
 
Încăperile pentru locuit sunt amenajate la primul nivel, iar pentru a ajunge la ele, femeia este nevoită să se caţere pe o scară abruptă. În ciuda vârstei, Ecaterina Polku nu se plânge, însă, că i-ar fi greu să urce şi să coboare treptele. „M-am mutat aici în 1951, când aveam 26 de ani. Toată viaţa am trăit în casa asta şi nu mă mut. Au venit nişte oameni să mă convingă, dar le-am spus că eu nu vreau să plec “, ne-a explicat, hotărâtă, bătrâna.

Locuinţă încărcată de istorie

Invaziile turco-tătare din secolele XIII – XV, au făcut ca majoritatea populaţiei care nu era legată de pământul fertil din Bartolomeu să se strămute pe locul dintre Tâmpa, Şchei şi dealul Warthe.
La sfârşitul secolului al XIV-lea a început construcţia zidurilor şi bastioanelor, care au dus faima Braşovului ca fiind „cetatea celor şapte bastioane“. Zidurile aveau 3.000 m lungime, 12 m înălţime şi o grosime de 1,70, până la 2,20 m.
Pe lângă bastioanele dispuse la fiecare 110 m, acestea mai erau apărate şi de 28 de turnuri de pulbere, de formă pătrată. Într-un asemenea turn şi-a trăit viaţa şi Ecaterina Polku, care s-a obişnuit cu zidurile încărcate de istorie.

AMĂNUNTE DESPRE ACEST CAZ PUTEŢI CITI ÎN EDIŢIA DE ASTĂZI A COTIDIANULUI ADEVĂRUL DE SEARĂ - BRAŞOV

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite