Medicul Brădişteanu şi trei poliţişti au fost ridicaţi de DNA. Ei sunt acuzaţi de favorizarea infractorului în cazul Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardiologul Şerban Brădişteanu
Cardiologul Şerban Brădişteanu

Medicul Şerban Brădişteanu, de la Spitalul Floreasca, precum şi cei trei poliţişti judiciari care ar fi trebuit să execute mandatul lui Adrian Năstase au fost puşi sub urmărire penală, de procurorii DNA, sub acuzaţia de favorizarea infractorului. Cei patru ar fi îngreunat executarea pedepsei de către Adrian Năstase.

UPDATE 19.50 Potrivit EvZ, Brădişteanu ar fi fost interceptat de DNA când declara că Năstase nu este grav rănit.

UPDATE 19.00 DNA susţine într-un comunicat oficial că “există date şi indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase”

UPDATE 17.00  Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr au părăsit sediul DNA.

UPDATE 15.45
Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, a ajuns la sediul DNA, pentru audieri. Acesta a intrat în sediul DNA neînsoţit. Cel mai probabil, medicul a fost chemat de procurorii DNA în calitate de martor.

Medicul Ioan Lascăr a fost şi el chemat la sediul DNA, pentru audieri în cazul Năstase. Intervenţia chirurgicală prin care a trecut fostul premier, după ce a încercat să-şi pună capăt zilelor, prin împuşcare, a avut loc pe secţia de la Spitalul Floreasca ce este condusă de Ioan Lascăr.

UPDATE 15.00  Maraton al audierilor la DNA. Medicul Şerban Brădişteanu este audiat de procurori de peste şapte ore.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, doi din cei trei poliţişti împotriva cărora a început urmărirea penală au primit interdicţie de a părăsi ţara.

UPDATE 12.55 
Poliţia cere expertiza IML! Potrivit unui comunicat oficial al Poliţiei, după solicitări repetate adresate conducerii Spitalului Floreasca, aceasta a transmis instiuţiei copii după actele medicale întocmite din momentul internării lui Adrian Năstase şi până în prezent. Actele medicale au ajuns la Institutul de Medicină Legală (IML), unde se va efectua o expertiză al cărei rezultat va stabili dacă afecţiunile fostului premier permit sau nu transferul acestuia la un spital penitenciar.

UPDATE 12.35 
Printre poliţiştii audiaţi de procurorii DNA se află şi comisar-şef Gheorghe Dumitru, adjunctul şefului Poliţiei Capitalei.

Medicul Şerban Brădişteanu este în continuare audiat la sediul DNA. Procurorii verifică mai multe acte medicale pe care acesta le-a întocmit, cu privire la diagnosticul pus în cazul lui Adrian Năstase.

UPDATE 11.15 
"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de trei ofiţeri de poliţie şi faţă de un medic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie. Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim-ministru Adrian Năstase", spune comunicatul DNA.

UPDATE 10.46  Procurorii DNA analizează toate documentele medicale emise de Şerban Brădişteanu pe numele lui Adrian Năstase, pentru a vedea dacă există nereguli şi dovezi ale unei încercări de falsificare a datelor medicale în acest caz.

Există posibilitatea ca Brădişteanu să fi pus intenţionat diagnostice foarte grave, astfel încât fostul premier să rămână în spital cât mai mult timp sau chiar să obţină un verdict de inapt pentru  închisoare.

UPDATE 10.36 Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi a confirmat că un medic şi trei poliţişti sunt audiaţi, în acest moment, la DNA, în legătură cu executarea mandatului lui Adrian Năstase. Kovesi nu a confirmat însă niciun nume.

Cei trei sunt bănuiţi c-au împiedicat executarea mandatului lui Adrian Năstase.

Procurorii vor analiza dacă în cazul celor întâmplate după condamnarea fostului premier a fost vorba de neglijenţă sau de premeditare, de un plan bine pus la punct.

Reamintim că suspiciuni asemănătoare au dus la deschiderea unui dosar penal pe numele lui Constantin Grăjdan, şeful de câteva zile al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), care a emis în a doua zi de la angajare o adresă de retragere a instituţiei din procesul lui Năstase. Adresa îi era favorabilă fostului premier.

Cei trei ar putea fi acuzaţi de favorizarea infractorului fiindcă prin acţiunile lor ar fi împiedicat derularea procesului normal de executare a condamnării în cazul Năstase.

Asta înseamnă că procurorii investighează posibilitatea ca medicul Şerban Brădişteanu să fi premeditat salvarea lui Năstase.

Şerban Brădişteanu, membru PSD, a mai fost implicat în cazuri asupra cărora a planat suspiciunea unor diagnosticuri false, puse pentru a-i salva de la închisoare pe unii lideir PSD sau alte nume sonore.

Brădişteanu l-a operat pe PSD-istul Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, cel căruia i s-a făcut rău când s-a propus arestarea lui pentru 29 de zile pentru luare de mită.

Tot la el s-a refugiat şi patronul clubului Dinamo, Cristi Borcea, înainte de a primi sentinţa în dosarul „Transferurilor".  Acesta s-a internat la mijlocul lunii martie pentru o intervenţie chirurgicală de bypass, realizată de acelaşi medic.

Mai mult, Brădişteanu are el însuşi probleme cu DNA, fiind judecată într-un dosar de corupţie legat tocmai de dotarea cu aparatură medicală a unităţilor spitaliceşti din penitenciare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite