Medicul Brădişteanu, achitare suspectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Brădişteanu
Şerban Brădişteanu

Şerban Brădişteanu a scăpat de acuzaţiile de corupţie, în ciuda şpăgii-record pentru care a fost cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Medicul Şerban Brădişteanu, acuzat de anchetatori că ar fi primit cea mai mare mită din România - aproximativ patru milioane de euro -, a fost achitat, ieri, de Tribunalul Bucureşti.

Şerban Brădişteanu (58 de ani) a  fost trimis în judecată, în martie 2007, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi luare de mită în formă continuată.

El a fost acuzat că, în perioada 2001-2002, în calitate de preşedinte al Comisiei de Evaluare în cadrul unei licitaţii organizate de Ministerul Justiţiei, ar fi decis atribuirea contractelor de achiziţionare, din bani publici, a unor echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar şi a Spitalului „Profesor dr. Constantin Angelescu", cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie.

Astfel, Şerban Brădişteanu ar fi favorizat două firme, CC Med AG - Elveţia şi Biomedica GmbH - Austria, prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse şi ar fi adus Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor un prejudiciu de 9.169.606 euro.

Procurorii susţin că, pentru serviciile sale, medicul ar fi primit mită 500.000 de dolari şi 3.594.333 de euro. Banii ar fi fost viraţi în conturile unei firme off-shore, Arnell Development, din Insulele Virgine Britanice, deschise la Union Bank of Switzerland din oraşul Zürich. Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că este nevinovat şi a respins acuzaţiile procurorilor DNA.

Anchetatorii elveţieni din cadrul Procuraturii Cantonului St. Gallen au descins, în luna mai 2006, la sediul firmei CC Med AG.

„Dr. Bradistano", identificat de elveţieni

Într-un registru de casă, în care erau notate plăţile în numerar realizate de firma elveţiană în perioada iulie-septembrie 2001, către diverşi medici români, la prima poziţie era notat „dr. Bradistano", cu suma de 80.000 de dolari.

Motivul: activitate prestată în legătură cu un proiect al Băncii Mondiale, şi anume „prezentarea avantajelor aparaturii noastre în faţa comisiei de decizie". Ceilalţi medici români erau plătiţi cu sume mult mai mici, de doar 30.000 de dolari şi doar pentru activităţi strict medicale.

Elveţienii aveau pe rol o anchetă privind transferuri bancare suspecte pe teritorul Europei, în care erau implicate mai multe persoane şi grupuri de firme. În cercul suspecţilor era introdusă şi Cornelia-Edita Pachiu, reprezentantul CC Med AG în România. La percheziţie au fost descoperite acte care demonstrau că Şerban Brădişteanu ar fi primit în numerar încă 280.000 de dolari, în cursul anului 2001, cu motivaţia „cursuri pentru medicii din spitale diferite."

Croaziera din Bora-Bora

O excursie în valoare de 12.000 de euro în exotica staţiune Bora-Bora a fost primul lucru pe care şi l-a plătit Şerban Brădişteanu, la data de 15 iulie 2002. El s-a cazat la Bora Bora Lagoon Hotels, unde a plătit 5.996 de franci elveţieni pentru servicii hoteliere: închiriere autoturisme, plata serviciilor de masă.

Banii erau din contul personal, alimentat din fondurile off-shore-ului Arnell. Posesor al unui Top Card Visa Gold, medicul şi-a cumpărat bijuterii, haine scumpe, electrocasnice şi s-a cazat la hoteluri
de lux.

Achitat de judecătoarea medicului Trancă

Brădişteanu a fost achitat, în primă instanţă, de judecătoarea Elena Burlan, însă sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel. Elena Burlan este acelaşi magistrat care a decis că medicul Răzvan Trancă nu se poate face vinovat de violarea minorei Andreea Mocanu.

Trancă a primit patru ani de închisoare, însă cu suspendare, pentru tentativă de omor, după ce a aruncat-o pe Andreea de la etajul şase al blocului în care locuia medicul. Tânăra l-a acuzat de viol pe medic, însă Elena Burlan a ajuns la concluzia că actul sexual a fost liber consimţit de către cei doi.

Liber pentru concubină

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Union Bank of Switzerland, medicul a  dat puteri nelimitate asupra disponibilului din conturi concubinei sale, Marilena Mladin.

Complicea, condamnată

În acelaşi dosar în care a fost achitat Brădişteanu, economista Elena Dumitrescu, care figura pe registrul elveţienilor de la CC Med AG cu un „comision" de 17.000 de dolari, a fost condamnată la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării. Decizia este definitivă şi a  fost dată de Curtea de Apel Bucureşti la data de 3 iunie 2009.

În calitate de şef serviciu la Direcţia Generală de Finanţe Publice Externe din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, ea ar fi elaborat documentaţia referitoare la garantarea de către statul român a contractului privind dotarea cu aparatură medicală a sistemului penitenciar, cel pentru care a făcut lobby medicul Şerban Brădişteanu.

Statul român urma să garanteze un credit extern în valoare de 20.000.000 de dolari. Cei 17.000 de dolari daţi de CC Med AG erau pentru sprijinul oferit în derularea şi realizarea plăţilor externe acestui contract. În registrul CC Med Ag, plăţile către Elena Dumitrescu erau consemnate „cadou doamna Dumitrescu", „cadou doamna Dumitrescu/Ministerul de Finanţe Române". Banii au fost viraţi în contul soţului acesteia, deschis la o bancă din Viena.

În faţa completelor de judecată, Elena Dumitrescu a respins acuzaţiile procurorilor, spunând că banii elveţienilor au ajuns în contul soţului din greşeală. Singura persoană care ar fi putut elucida în totalitate acuzaţiile de corupţie în cazul Elenei Dumitrescu, dar şi al medicului Şerban Brădişteanu, este Edita Cornelia Pachiu, reprezentantul CC Med Ag în România, dar care a decedat în aprilie 2006.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite