Medicul "stent", acuzat că ia bani şi înjură subordonaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cearta dintre directorul Spitalului judeţean din Târgu Mureş şi medicul care a pierdut un pacient fiindcă a uitat să comande un stent dezvăluie culisele medicinei româneşti

Judeţean Târgu Mureş era închisă duminica, iar medicii nu au avut cu ce să-l trateze, va fi anchetat de autorităţi şi de Colegiul Medicilor. De obicei, aceste anchete concluzionează că pacientul nu avea şanse, iar medicii scapă cu faţa curată.
În acest caz însă, opinia publică are şansa de a afla ce se întâmplă cu adevărat în sistemul sanitar, fiindcă directorul spitalului, Lucian Băilă, şi şeful secţiei în care s-a făcut intervenţia, Benedek Imre, se acuză unul pe altul pentru moartea bolnavului. Medicul susţine că directorul este un prost manager, iar acesta sugerează că intervenţiile pe cord se fac contra unor plăţi informale. Directorul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a mai menţionat că, zilele trecute, nouă asistenţi ai clinicii conduse de dr. Benedek şi-au dat demisia, din cauza metodelor dure, a înjurăturilor şi a unei continue presiuni la care acesta îşi supune subalternii.
Benedek, discriminat pozitiv la fonduri
Şeful secţiei de cardiologie îi reproşează directorului că a pus stenturile sub cheie, condamnând astfel pacienţii care vin în urgenţă la spital. Lipsa stentului pentru dilatarea vaselor coronare este, în opinia directorului, vina şefului de secţie, care nu a anticipat consumul în weekend şi nu a solicitat materialele. Bolnavul, în vârstă de 79 de ani, fusese adus de la Braşov, iar şeful clinicii a venit de acasă pentru a-i monta un dispozitiv de dilatare a arterelor coronare.
Dr. Benedek Imre susţine că şi-a dat seama de lipsa stenturilor abia după ce a început intervenţia şi a căutat, mai bine de două ore, o soluţie, timp în care pacientul a murit.
Dr. Lucian Băilă, directorul Spitalului Judeţean, a mai spus că, de fapt, reclamaţiile dr. Benedek ţin de alţi factori decât cei medicali. "La orice reproş, dr. Imre susţine că este discriminat etnic. Există o discriminare, dar este una pozitivă în ceea ce îl priveşte pe dr. Benedek, legată de finanţarea Clinicii de Cardiologie. Noi, din programul de sănătate, am alocat 2,5 milioane de lei, el a câştigat patru proiecte de cercetare pe Universitatea de Medicină şi are echipamente de peste un milion de dolari. Pe de altă parte, există linii de gardă plătite, iar dacă dânsul, împreună cu ceilalţi cinci medici şi asistenţi din clinică, a decis să vină duminică la acel pacient, fiţi siguri că nu a făcut-o gratis!", a replicat, cu subînţeles, doctorul Băilă.
Directorul, trimis să mai înveţe
Dr. Benedek Imre susţine că nici nu poate fi vorba de presiuni asupra medicilor care au fugit din clinică. "Sunt eu mai pretenţios, iar ei s-au speriat de munca grea din secţie", spune dr. Benedek. Cât priveşte cazul în dispută, potrivit şefului de la cardiologie, de 6 ani dispozitivele medicale se aduceau în magazia clinicii, nu în cea a spitalului, unde se ţin feşe, chimicale şi medicamente.
"De două săptămâni se schimbase magazinerul, iar noul circuit nu îmi era cunoscut", spune dr. Benedek. "Eu m-am autodenunţat la presă ca să se ştie ce birocraţie este în spital. Munca mea este nenormată şi vin când mă cheamă bolnavul, nu ca să iau bani. Nu voi permite ca un începător să iasă la rampă să spună că eu sunt vinovat, când de fapt vina îi aparţine, iar sancţiunile vor cădea pe capul său. Propriu-zis, nu Băilă este problema.
El a ajuns la putere, dar regulile sunt neschimbate de ani de zile. El este doar un soldat printre generali, mai creşte şi mai are de învăţat", a declarat Benedek.

Familia bătrânului mulţumeşte medicilor
Familia bătrânului care a decedat pe masa de operaţie în timpul unei operaţii pe cord deschis la Spitalul Judeţean Mureş nu reproşează nimic medicilor care au făcut intervenţia chirurgicală, deşi dr. Benedek Imre s-a trezit că în timpul operaţiei îi lipseşte un stent, iar magazia spitalului era încuiată. Cu toate acestea, fiica bătrânului a declarat că, având în vedere antecedentele medicale ale tatălui ei, membrii familiei erau conştienţi că a plecat cu şanse extrem de puţine de la Braşov la Tg. Mureş pentru intervenţia chirurgicală. Fiica chiar a dorit să le mulţumească medicilor care s-au luptat preţ de cinci ore să-l salveze pe bătrân, de aceea au refuzat ca întregul eveniment să fie dat publicităţii şi au preferat anonimatul. (S. Dan)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite