Medicinişti de nota 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor este îngrijorată de calificarea viitorilor doctori

Aproximativ 20% dintre studenţii Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa promovează anii de studiu cu note de trecere, după statistica profesorilor. 

Decanul facultăţii, prof. univ. dr. Petru Bordei, spune că profesorii sunt nevoiţi să fie mai indulgenţi: „Erau şi înainte studenţi care treceau cu 5, dar, pe vremea mea, pentru 5 munceai de nu mai puteai. Acum dai nota 5 şi de milă. Te gândeşti că are situaţie proastă acasă, deşi n-ar trebui să ţii cont de asta, că studenţii nu au bani şi atunci muncesc noaptea, şi apoi vin la ore, şi sunt obosiţi“, precizează decanul.
Spre exemplu, la examenul de Semiologie chirurgicală, din semestrul I al anului universitar 2008 - 2009, din 36 de studenţi, 20 au obţinut note de 5. Nici în ceea ce priveşte mediile anuale, unii studenţi nu stau prea bine. Din 47 de studenţi de la forma de învăţământ fără taxă, 12 au medii anuale de 6 şi 7. În anul al III-lea, situaţia este şi mai gravă. Din cei 72 de studenţi de la fără taxă, 31 au medii cuprinse între 6 şi 7, iar trei studenţi - între 5 şi 6. Profesorii dau vina pe slaba pregătire a absolvenţilor de liceu.
Anul trecut, 90 de studenţi din cei 800 ai Facultăţii de Medicină Generală nu au promovat anul universitar. Cauza principală a fost absenteismul. Sunt şi studenţi care iau examenele cu note de 9 şi 10. „Este un rezultat foarte bun, în condiţiile în care nivelul de pregătire a scăzut în toată ţara, nu doar la Constanţa“, spune decanul Petru Bordei.


Studenţii nu comentează
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor îşi manifestă îngrijorarea cu privire la această situaţie: „Este alarmant!. Studenţii au un nivel scăzut de pregătire, iar acest fapt derivă din situaţia existentă în prezent în ţara noastră. Ei nu sunt sprijiniţi în niciun fel de societate. Şi la rezidenţiat notele sunt mici, iar tendinţa este de scădere, din discuţiile cu profesorii“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
Admiterea la facultate nu mai este demult un examen de selecţie. Devin studenţi la Medicină candidaţi care iau la testare note de 5, în condiţiile în care examenul constă într-un test grilă unde se regăsesc întrebări din biologia de clasa a XI-a. „Studentul vine de pe băncile liceului, unde pregatirea este zero. Vă vine să credeţi că avem studenţi care nu ştiu ce înseamnă convex şi concav!?“, adaugă prof. Bordei.
Reprezentanţii studenţilor nu vor să comenteze acest fenomen. „Fiecare student îşi găseşte motivaţia de a fi la Medicină în cursul celor şase ani de zile, dacă vrea să continue cariera pe care şi-a ales-o sau nu. Un student care ia la un examen nota 5 va trece în anul următor şi va putea să-şi schimbe mentalitatea de a învăţa sau nu. Iar la final ne aşteaptă rezidenţiatul“, afirmă Florin Ionescu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Constanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite