Medicii, victimele pacienţilor nervoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii de pază din spitale nu-i pot apăra pe medici de bolnavii violenţi, dar pretind mici atenţii de la vizitatori. Un nou proiect de lege prevede ca actele de violenţă săvârşite de bolnavi sau de membrii familiilor acestora împotriva personalului medical să fie considerate ultraj.

Ideea acestui proiect a venit după ce în mai multe spitale au existat cazuri în care pacienţii au agresat cadre medicale.
Iniţiatorul actului normativ, Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii Primire Urgenţe Iaşi (UPU), deputat PSD, este de părere că medicii ar trebui să aibă acelaşi statut ca poliţiştii, iar agresiunea fizică sau verbală faţă de cadrele medicale să fie considerată ultraj.

Oameni în slujba vieţii

Tudor Ciuhodaru spune că nu puţini sunt medicii de la Urgenţe care se întreabă dacă o să scape teferi după o zi de muncă.

„Mulţi dintre cei care luptă pentru salvarea vieţilor se întreabă dacă mai ajung acasă. Serviciul de urgenţă este cel mai vizat. Aici întâlnim răbufnirea tuturor frustrărilor din partea bolnavilor”, este de părere Tudor Ciuhodaru.

Agenţii de pază primesc „atenţii“ de la vizitatori


Cadrele medicale se plâng că sunt supuse nepermis de des agresivităţii verbale şi fizice atât din partea pacienţilor, cât şi a aparţinătorilor acestora şi că nu există sisteme eficiente de protecţie. „În alte ţări, în spitale sunt agenţi de pază înarmaţi. În momentul în care un pacient agresează un medic, agentul de pază poate folosi armamentul din dotare.

La noi, paznicii au rolul de a preveni şi descuraja astfel de evenimente, sau, de cele mai multe ori, de a lua şpagă de la vizitatori pentru a‑i lăsa să intre în spital”, ne-a povestit  dr. Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Şi medicii din cadrul Spitalului Municipal spun că paznicii nu protejează angajaţii, ci stau la poartă ca să ia mici „atenţii” din partea vizitatorilor care vin să vadă pacienţi în afara programului de vizitare.

Poliţia nu poate să intervină

image

Paznicii angajaţi în spitale nu oferă suficientă protecţie



Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), Gheorghe Iana, spune că singura soluţie pentru stoparea agresiunilor din spitale este puterea legislativă.

„Trebuie să se înţeleagă că lovirea şi agresarea verbală comisă de o persoană faţă de un cadru medical împiedică desfăşurarea actului medical. Asta este grav! Asta trebuie să se pedepsească foarte serios”, a declarat ieri, pentru „Adevărul”, Iana.

El a adăugat că bătăile pe care le iau medicii şi asistentele în spitale se petrec atât pe fondul unei mediatizări excesive a unor cazuri gen „Lăsat să moară în spital” sau „Şpaga în spitale”, cât şi din lipsa de implicare a Poliţiei.

„Ni s-a întâmplat de multe ori să apelăm la Poliţie, cerându-le ajutorul pentru diverse incidente, şi să ne spună că nu pot interveni”, a mai spus managerul Municipalului.

În replică, comisarul Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat că Poliţia are competenţe în constatare şi cercetare, nu în pază. „Orice fapte care se sesizează se cercetează de către poliţişti conform legii.

Deci, de pildă, trebuie depusă o plângere, pentru că aşa cere legea, nu poliţistul”, a declarat Ciocan. El îl invită pe directorul Spitalului Municipal să depună o plângere, dacă cineva consideră că un poliţist nu şi-a făcut treaba.

image
image

Nici 100 de paznici nu ar însemna o siguranţă totală

image



Gheorghe Iana  manager spital



Personalul de la Urgenţe, sub ameninţare

La Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, medicii trebuie să le facă faţă beţivilor şi rromilor care îi înjură şi îi ameninţă cu moartea.

„Nu puţine sunt cazurile în care beţivii şi persoanele de etnie rromă pătrund în unitate, noaptea în special, şi ne vorbesc urât şi ne ameninţă. Au fost zile când aveau chiar şi cuţite”, povesteşte unul dintre medicii specialişti din cadrul UPU.

De curând, Consiliul Judeţean Vâlcea a trimis la UPU trei persoane să facă pază, pentru a proteja personalul medical. „E adevărat că meseria cadrelor medicale de la UPU e riscantă uneori, dar cei trei oameni nu au cum să facă faţă.

image

De câte ori are loc un accident de circulaţie în care e implicată o persoană de etnie rromă, spitalul este luat cu asalt de 100 de rromi, şi de fiecare dată chemăm poliţia şi jandarmii ca să facă ordine”, spune Georgeta Sălişte (foto), managerul general al Spitalului Judeţean Vâlcea.

Şi medicii ieşeni de la Spitalul de Urgenţe au reclamat, în mai multe rânduri, că au fost agresaţi sau că au asistat la acte de violenţă comise de bolnavii aduşi la această unitate medicală.

Ultimul incident de acest gen s-a petrecut în februarie, când un tânăr de 29 de ani, internat la Spitalul de Urgenţe din Iaşi, a distrus mai multe uşi şi un dulap din incinta unităţii medicale, încercând, totodată, să agreseze personalul medical.

Doctor omorât în spital

Un alt caz şocant este cel de la Timişoara. În vara anului trecut, un medic de familie, Dan Veleclean, a fost omorât de un bărbat supărat că sora lui bolnavă nu a primit la timp medicamente compensate.

Medic agresat în Spitalul Universitar

Doctorul Cristian Peteu, medic ginecolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), susţine că a fost bătut de soţul unei paciente, care a venit la un control de rutină. Medicul s-a ales cu mâna şi cu nasul rupte, cu un ochi umflat, şi nu va putea profesa timp de trei săptămâni.

Agresorul, Marius Stănescu, poliţist comunitar,  a declarat că medicul “l-a lovit de dulap şi l-a pus la podea”. Poliţia a început cercetările la acest caz. Scandalul medicului ginecolog de la Municipal s-a petrecut la trei săptămâni după ce o asistentă a fost dată cu capul de pereţi de către un însoţitor al unei paciente, într-unul dintre saloanele de naşteri.

image
image

Paznicii, de cele mai multe ori, iau şpagă de la vizitatori

image



Bogdan Opriţa medic

image
image

Medicii se întreabă dacă mai ajung acasă teferi 

image



Tudor Ciuhodaru deputat PSD

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite