Medicii, sătui de Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii, sătui de Urgenţe
Medicii, sătui de Urgenţe

Stresul şi presiunea foarte mare îi determină pe doctorii de la Urgenţe să îşi caute de muncă la alte secţii, mai puţin solicitante. Urgenţele funcţionează sub capacitate din cauza deficitului de medici. „Munca este prea solicitantă. Lucrăm la foc continuu”, spune Mariana Oprea, medic în Constanţa.

Programul extrem de încărcat şi numărul mic de medici dispuşi să-şi desfăşoare activitatea în ritm de urgenţă îi determină şi pe cei existenţi să-şi dorească altceva. Liliana Puiu Crăciun, medic specialist UPU, este unul dintre medicii de la Spitalul Judeţean Gorj care ar dori să renunţe la stresul de la Urgenţe.

“De trei ani mă gândesc să-mi schimb specialitatea din Urgenţe la Gastroenterologie. Am continuat să rămân aici pentru că nu se găsesc medici care să-şi dorească Urgenţa şi nu are cine să mă înlocuiască. Nici aşa nu suntem suficienţi. Avem norocul că ne ajută trei anestezişti ca să facem faţă numărului mare de pacienţi”, a spus Liliana Puiu Crăciun.

Criză la Constanţa

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa trec printr-o criză acută de cadre medicale. În momentul de faţă, în spital mai este nevoie de opt medici, iar la Ambulanţă de 21 de medici şi 25 de asistente. Absolvenţii de Medicină evită însă să lucreze atât la Urgenţe, cât şi la Ambulanţă, unde condiţiile de muncă sunt mai grele.

„Medicina de urgenţă este o specializare grea, stresantă, în care dialogul cu omul bolnav se desfăşoară într-un timp scurt şi vital. Doctorul trebuie să aibă cunoştinţe foarte solide, capacitate mare de sinteză a datelor şi a posibilităţilor de a lua decizii rapide”, a explicat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt al Spitalului Constanţa.

El a mai precizat că este îngrijorat că va pierde o parte din personalul medical de la Urgenţă după susţinerea examenului de specializare. În aceste condiţii, bolnavii ar putea ajunge să fie trataţi de infirmiere sau asistente.

„Intenţionez să renunţ. Munca din Urgenţe este prea solicitantă. Lucrăm la foc continuu. Cel mai mare stres este întâlnit la Urgenţă, a spus şi Mariana Oprea, medic la Urgenţă în Constanţa.

Probleme sunt şi la Spitalul Judeţean din Slatina, unde conducerea unităţii medicale ar dori nu numai mai mulţi medici, ci şi personal mai tânăr. „La noi nu sunt medici suficienţi şi uneori mai vin chiar medici de la Craiova ca să ne ajute.

Majoritatea medicilor pe care îi avem sunt în prag de pensionare, iar ceilalţi au peste 45 de ani. Avem nevoie de cadre medicale şi în special de medici tineri”, a explicat Cristina Bontescu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean Slatina.

Probleme cu pacienţii

La Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea lucrează şapte medici specialişti în medicină de urgenţă şi medicină generală. Problemele de aici nu se referă la personalul medical, ci mai degrabă la pacienţi.

„E un domeniu foarte complex în care e mereu de muncă. Singura problemă cu care ne confruntăm aici o reprezintă beţivii şi pacienţii violenţi sau rudele lor. Au fost multe cazuri când au venit cu cuţite”, a povestit unul din medicii specialişti din cadrul UPU. De curând, Consiliul Judeţean Vâlcea a trimis la UPU trei persoane să facă pază, pentru a proteja personalul medical. 

Oferte mai bune în străinătate

Mulţi medici specializaţi în medicina de Urgenţă optează pentru un post peste hotare. „Mi-au plecat deja doi medici. O doctoriţă a plecat în Franţa, alta în Anglia, iar alţii vor să plece pentru a profesa pe a doua specializare. Avem semnale că ne pleacă nişte asistente şi de la Cernavodă şi Mangalia“, a spus Vasile Popescu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă din Constanţa.

Medicii care decid să părăsească spitalele din România spun că peste hotare sunt mai bine plătiţi şi au condiţii de muncă mult mai bune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite