Medicii, puşi să aleagă între stat şi privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subsecretarul de stat Raed Arafat vrea să-i determine pe medici să lucreze fie în spitalele publice, fie în clinicile particulare. Reprezentanţii medicilor spun că ar opta oricând pentru clinicile private, întrucât acolo câştigă mai bine. Măsura ar putea închide unele spitale publice. 

 „Strategia de resurse umane a Ministerului Sănătăţii (MS) trebuie să fie gata până la sfârşitul lunii noiembrie. Aceasta va stabili dacă medicii vor mai putea lucra în paralel în spitalele de stat şi în clinicile private. Potrivit  declaraţiilor dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, la ora actuală majoritatea medicilor din România lucrează în ambele părţi. “Trebuie să decidem dacă va fi o practică mixtă, dar controlată, sau o delimitare, pentru a nu mai fi folosit sistemul public, aşa cum se întâmplă, din păcate, în momentul de faţă”, a spus el.

Medicii se pârăsc între ei

Potrivit lui Arafat, cel mai probabil medicii vor fi puşi să aleagă între cele două joburi. “Sunt ţări europene, precum Grecia, care au o strategie clară şi nu permit medicilor să lucreze în ambele locuri. În alte state, acest lucru este permis însă sub anumite forme controlate”, a precizat dr. Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat că strategia a avut ca punct de plecare mai multe reclamaţii venite din partea medicilor şi mai puţine de la pacienţi. “Medicii îşi pârăsc colegii fie că stau degeaba, fie că se duc în timpul programului să lucreze la privat. Din păcate, la noi s-a păstrat acel sistem comunist de salarizare prin care toţi iau aceeaşi leafă, deşi unii muncesc mai mult decât alţii”, a spus ministrul.

Strategia care va închide spitalele publice

Prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), afirmă că „în acest moment, o asemenea strategie este inaplicabilă. Pe de-o parte, numărul de medici este foarte mic şi unul dintre sisteme, fie cel public, fie cel privat, va avea de suferit. Pe de altă parte, ministerul nu-şi poate permite să-i plătească pe medici de o asemenea manieră încât  să nu mai fie tentaţi să lucreze suplimentar în sistemul privat”, a declarat prof. Astărăstoae.

În opinia acestuia, printre consecinţele imediate ale  aplicării strategiei se vor număra creşterea plăţilor informale în sistemul public, dar şi închiderea unor spitale. Astfel, susţine preşedintele CMR, “în sistemul public vor rămâne numai medicii care lucrează în zone defavorizate, pentru care salariul este un venit sigur”. “Noi copiem modele din ţările dezvoltate, fără a verifica dacă se pot aplica şi în România. Repet, nu este o idee rea, dar e inaplicabilă”, a adăugat prof. Astărăstoae.

Avem prea puţini medici

Şi dr. Daniela Bartoş, fost ministru al Sănătăţii, consideră că în momentul de faţă este greu de aplicat o astfel de măsură, întrucât avem puţini medici. Dr. Bartoş propune o reglementare prin care medicii care lucrează la stat şi care deţin cabinete private sau laboratoare să nu mai poată încheia contract cu casele de asigurări de sănătate.

“În acest fel, medicul care lucrează în spital nu mai trimite pacientul să îşi facă analizele în laboratorul lui, din moment ce statul nu-i mai decontează banii pe investigaţii”, a exemplificat medicul. Fostul ministru al Sănătăţii a precizat că, în cazul în care medicilor li se va interzice să lucreze în privat, sistemul public de sănătate va rămâne fără specialişti. Aceştia vor alege jobul de la privat, unde pot avea venituri cel puţin duble.

Salarii mari în clinicile private

Dacă salariile în clinicile de stat sunt modeste, cele din spitalele private sunt mai mult decât tentante. În plus, clinicile private beneficiază de aparatură performantă, fapt care uşurează mult munca medicilor. “Salariile medii în domeniul nostru de activitate sunt în primul rând determinate de nivelul plăţilor în sistemul de stat, unde lucrează majoritatea medicilor.

Pentru a fi competitivi, noi plătim salarii cel puţin echivalente cu salariul, sporurile şi plăţile informale de care beneficiază medicii de la stat. Strict legat de cifre, putem susţine că la ora actuală salariile brute ale asistentelor încep de la 1.400-1.500 lei pe lună, iar ale medicilor, de la 2.000 de lei.

Există însă mulţi medici specialişti care depăşesc dublul acestei sume şi o pătură aparte de specialişti renumiţi pentru care veniturile lunare, din consultaţii, investigaţii şi intervenţii, sunt la nivelul colegilor lor occidentali, de mai multe mii de euro”, ne-a spus Sergiu Neguţ, directorul executiv al Centrului Medical Unirea din Capitală. ( Mirela Dădăcuş )

Leafa la stat: 1.300 - 1.500 de lei brut

În acest an, majorarea salarială în sănătate a fost operată în două etape: 7% în luna aprilie şi 5% în luna octombrie. La aceasta se adaugă şi plata unei prime de stabilitate, calculată la salariul minim al fiecărei funcţii. Astfel, leafa unui medic primar variază între 1.300 şi 1.500 lei brut, iar a unui medic specialist, între 1.200 şi 1.450 lei brut.

Pentru un medic rezident, prima este de până la 970 lei şi de maximum 800 de lei pentru un asistent medical principal cu studii superioare.  Ministrul Nicolăescu preciza în ianuarie 2008 că personalul din sistem va putea beneficia de noi majorări salariale de 100%, după 1 octombrie, în funcţie de performanţele profesionale.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite