Medicii şcolari ar putea rămâne neplătiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii şcolari ar putea rămâne neplătiţi
Medicii şcolari ar putea rămâne neplătiţi

Aproape 100 de persoane care lucrează în cabinete medicale şcolare din judeţ ar putea rămâne fără bani de luna viitoare. Primăriile Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Cugir nu au semnat nici acum protocolul de preluare a personalului medical sanitar.

Un număr de 96 de persoane, medici şcolari, asistenţi medicali comunitari, asistenţi şi medici stomatologi, precum şi mediatori sanitari, ar putea să nu îşi primească salariile luna viitoare pentru că între Primăriile Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Cugir şi Direcţia de Sănătate Publică Alba nu s-a semnat protocolul de preluare a personalului.
 
Situaţie neclară

Ministerul Sănătăţii Publice a adoptat ca primă măsură în procesul de descentralizare a sistemului de sănătate publică trecerea  personalului sanitar plătit de la bugetul Ministerului prin Direcţiile de Sănătate Publică la primării. Salariile sunt asigurate de minister doar până la sfârşitul anului, iar sursele de finanţare pentru asigurarea salariilor acestui personal medicalde către primării, nu au fost nominalizate de Ministerul Sănătăţii.

Până la sfârşitul anului, salariile pentru cele aproape 100 de persoane sunt asigurate de la bugetul Ministerului Sănătăţii Publice. „Primăriile care au preluat personalul sanitar trebuie să facă o cerere către Direcţia de Sănătate Publică Alba, iar noi la rândul nostru trebuie să solicităm banii de salarii de la minister. Aşa se procedează pentru moment, probabil până la sfârşitul anului”, a spus consilierul superior Maria Babeş, coordonator pentru programele de asistenţă socială din cadrul Direcţieri de Sănătate Publică Alba.

Cele mai multe persoane afectate sunt din Alba Iulia

Cele mai multe cadre medicale afectate de această situaţie sunt în Alba Iulia, unde există opt medici şcolari care au angajaţi la aceste cabinete 13 asistenţi medicali. De asemenea se află în aceaşi situaţie şi 10 asistenţi medicali de cămin, şase madici stomatolgi, cinci asistenţi de stomatologie, nouă asistenţi comunitari şi doi mediatori sanitari.

La Cugir  sunt afectate de nesemnarea protocolului şase persoane, la Aiud alte 18 persoane, iar la Blaj 19 persoane. „Dacă primăriile din aceste localităţi nu semnează protocolul, există posibilitatea ca aceste persoane să nu îşi primească salariile, deoarece fără cererea primăriilor Direcţia de Sănătate Publică Alba nu poate solicita banii Ministerului”, a mai spus consilierul Maria Babeş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite