Medicii fac naveta Debrecen - Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii care preferă să fie consultaţi de medici maghiari au la dispoziţie mai multe cabinete medicale, deschise la Oradea.Afluxul mare de pacienţi către cabinetele medicale şi spitalele din Ungaria i-a determinat pe medicii din ţara vecină să vină în Oradea pentru consultaţii medicale.

Medicii maghiari lucrează pe lângă cabinete medicale ale medicilor de aici, unde şi-au închiriat spaţii, pentru cele câteva ore de program.

Medici maghiari, în Oradea

În oraşul de pe Criş lucrează deja un medic neurolog, care vine în Oradea în fiecare marţi între orele 08.00-16.00. Poate fi găsit la un cabinet de pe strada Bicazului, nr. 7. Mai există un oftalmolog care are cabinet în P-ţa Creangă. Oferă consultaţii în fiecare marţi între 08.00-13.00, iar sâmbătă face operaţii. Există şi un ginecolog şi un plastician, care vin să ofere consultaţii orădenilor. Consultaţiile oferite de medicii maghiari costă aproximativ la fel ca cele ale medicilor români.

Dr. Zoltan Csernatony, directorul Clinicii de Ortopedie din Debrecen, chirurg-ortoped, cere pe o consultaţie 50 de lei. La fel costă şi o consultaţie la un dermatolog din Oradea, însă una la ginecolog poate ajunge şi la 80 de lei.  Şeful Clinicii de Ortopedie din Debrecen vine la Oradea în fiecare vineri, de la ora 16.00. Şi-a închiriat un cabinet medical la Asociaţia Caritas Catolica, pe strada Şirul Canonicilor.

„Am venit aici din trei motive. Din cauza reformei sanitare din Ungaria avem o libertate mai mare şi o capacitate mai mare de muncă, aveam foarte mulţi pacienţi din Oradea care veneau la Debrecen şi pentru că oraşele sunt atât de aproape unul de altul încât acest lucru este realizabil”, spune medicul Zoltan Csernatony.

Românii aleg Ungaria, maghiarii aleg Austria

Specializarea medicului este chirugie - ortopedie. Se ocupă de protezarea de şold, genunchi şi de problemele cauzate de deformarea coloanei vertebrale. În România el acordă o primă consultaţie şi consultaţie post-operatorie.

Zoltan Csernatony crede că faptul că bolnavii pot să aleagă dintre atâţia medici, din Ungaria şi România, este un câştig pentru ei. „Lumea asta închisă s-a deschis şi toată lumea are tendinţa să caute ceva mai bun.

La fel cum pacienţii din Ungaria merg la consultaţii în Austria şi Germania, sau cei din Germania merg la medici în America, aşa pacienţii din România merg în Ungaria. 

Nu vreau să jignesc pe nimeni, poate pacienţii caută medicii din Ungaria pentru că acolo sunt operaţii care se fac zilnic în număr foarte mare şi rutina este mai mare”, spune medicul maghiar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite