Medicii nu vor program de lucru european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii nu vor program de lucru european
Medicii nu vor program de lucru european

Noua lege, care ar trebui să intre în vigoare de astăzi, prevede ca doctorii să muncească opt ore în spitalele de stat. Medicii sătmăreni nu sunt de acord cu noul program. În plus, conform legislaţiei UE, noua măsură avea ca termen data de 1 ianuarie 2011. 

 Măsura  Ministerului Sănătăţii (MS) cu privire la prelungirea programului de lucru în unităţile spitaliceşti de la şapte la opt ore, începând cu data de 1 septembrie, nu îi încântă pe medicii sătmăreni. Interesant este că, în conformitate cu normele Uniunii Europene, termenul limită pentru aplicarea acestei decizii ar fi, de fapt, 1 ianuarie 2011.

Programul actual de muncă este de şase ore

Deşi decizia MS trebuia pusă în aplicare de astăzi, conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare nu a primit nici un fel de înştiinţare în acest sens.
Cei aproximativ 184 de medici sătmăreni care muncesc la Spitalul Judeţean I şi II, precum şi cei de la secţia de Boli Contagioase şi medicii de la Spitalul TBC critică măsura Ministerului care, la rândul său, suţine că noul program este adaptat la sistemul european şi presupune ca medicii să petreacă mai multe ore în spitale decât în clinicile private. „Programul actual de lucru al medicilor din spitale este de şase ore plus o oră de contravizită. Practic, medicii pot să plece la ora 13.00 din spitale“, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian.

Mai puţine ore la clinicile private

După ce noul program va intra în vigoare, medicii vor pierde din orele pe care le petrec în clinicile private. În schimb, ei vor sta în spitale până la ora 17.00.
„Noul orar nu va rezolva nimic. Nu se vor putea acoperi gărzile pentru că există un deficit de personal. Dacă ar fi medici suficienţi, ar fi în ordine. Avem o secţie care are doar doi medici. Din surse neoficiale am aflat că măsura a fost amânată până pe data de 1 ianuarie 2010“, susţine medicul Dumitru  Fanea.

Nicio înştiinţare din partea Ministerului Sănătăţii

Managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Paula Mare, a declarat, ieri, că nu a primit nicio înştiinţare din partea Ministerului Sănătăţii cu privire la noul program de lucru pe care medicii ar trebui să-l respecte, începând de azi. „Am verificat şi site-ul Ministerului şi nu am găsit nicio adresă sau vreo notificare în acest sens. Nici conducerea Direcţiei de Sănătate Publică nu a fost înştiinţată cu privire la acest aspect. Nu ştim dacă termenul a fost amânat sau dacă intră în vigoare noul orar de lucru al medicilor“, a mai spus Paula Mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite