Medicii de la Spitalul CFR strâng cureaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Spitalul CFR strâng cureaua

Aseară, în jurul orei 21.00, în spital era beznă. Niciun bec nu licărea, după cum am putut observa prin ferestrele unităţii. De la medici până la infirmiere, cu toţii şi-au făcut temele şi au apăsat pe întrerupător, pentru a întrerupe lumina, înainte de a părăsi spitalul vineri, săptămâna trecută. Pe holurile de la policlinică circulă zvonuri că managerul de la CFR a dat indicaţii să se consume moderat energia elecrică.

Cumpătare, înainte de toate

Directorul de la CFR, dr. Bebe Martin, recunoaşte că a dat directive în acest sens. Are şi o explicaţie:  prin decembrie 2008,  a rămas perplex când a văzut pe notele de plată ale utilităţilor sume uriaşe. Aşa că a luat la rost pe unii dintre angajaţi, după care i-a adunat pe toţi ca să le explice că, pe vreme de criză, folosirea nechibzuită a resurselor poate duce spitalul la vale. Fondurile din vistierie se numără pe degete, adaugă managerul, iar datoriile sunt exagerate. „Din cele 12 miliarde de lei vechi, cu cât eram restanţi mai multor furnizori de servicii, am reuşit să achităm până într-un miliard. Pentru că veniturile proprii sunt nesemnificative, suntem obligaţi să ne gospodărim ca acasă: cum ne comportăm la propriile locuinţe, aşa ar fi recomandat să procedăm şi la locul de muncă. Eu nu cer mai mult personalului, adică să nu folosească lumina, ci să fie cumpătaţi“, a declarat dr. Bebe Martin.

Medicii s-au conformat

La câteva zile după atenţionare, salariaţii treceau pe holurile spitalului, înainte de terminarea programului şi stingeau chiar luminile de la baie. Directorul recunoaşte că oamenii au fost de-a dreptul înţelegători şi că foarte puţini au încălcat regulile, din neştiinţă. „Pentru că nu suntem un personal foarte numeros, mă duceam prin spital să mă conving personal dacă sunt respectate indicaţiile. Am văzut că sunt“, a completat directorul.

Cu telefoanele a fost altă problemă. Pentru că anul trecut bugetul spitalului se golea cu zeci de mii de lei pentru abonamentele la mobile, în prezent doctorii de la CFR discută la telefon cât vor, la ofertă. Contractul pe care conducerea spitalului l-a încheiat, în această lună, cu un operator de telefonie mobilă, include 4.000 de minute naţionale, pentru 21 de aparate, şi alte minute nelimitate în reţea.

„Înainte aveam acelaşi număr de minute, cu altfel de abonamente, însă era prea costisitor. Acum este destul de avantajos, în contextul în care folosim telefoanele fără să ne uităm la ceas, şi plătim chiar mai puţin. Şi cu gazele am avut de lucru, pentru că am achitat, în această iarnă, peste 800 de milioane de lei vechi. Era inadmisibil! Mi se părea absurd să dau bani în plus, aşa că am pus punctul pe i, ca să putem aduce spitalul la linia de plutire. Dacă nu punem toţi umărul să construim ceva, se duce de râpă totul“, a subliniat dr. Bebe Martin.

„Am văzut şi la televizor că există o campanie pentru economisirea curentului electric, şi sunt de acord cu această decizie luată şi la spitalul nostru, numai să nu se facă la sânge. Spre exemplu, dacă în ultima perioadă era mai frig, normal că trebuia să deschid puţin caloriferul, ca să nu îngheţăm“, a afirmat dr. Viviana Rezeanu, şeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului CFR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite