Mircea Cinteză: „Medicii nu ar fi trebuit să rateze diagnosticul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cardiologul Mircea Cinteză spune că doctorii ar fi trebuit să sesizeze problemele Crinei Nicoleta Pop după ce aceasta a precizat că suferă de o boală genetică. Studenta care a murit vineri suferea de sindromul Turner, o maladie genetică pentru care nu există tratament. O treime din cei cu această boală au probleme cardiace.

Cauza oficială a morţii studentei Crina Nicoleta Pop (25 de ani) din Năsăud este „anevrism de aortă ruptă“. Tânăra le-a declarat medicilor care au tratat-o în noaptea de joi spre vineri la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU)1 Cluj pentru o viroză respiratorie cu manifestări digestive că suferă de sindromul Turner, o boală genetică pentru care nu există tratament. Potrivit specialiştilor, o treime din persoanele care suferă de acest sindrom au probleme cardiace.

I s-a făcut electrocardiogramă

Crina Nicoleta Pop a ajuns la UPU1 în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.55, şi a fost supusă unor investigaţii medicale, în urma cărora nu s-au descoperit nereguli cardiace.

„Ea a acuzat vărsături şi diaree“, a spus medicul Dorin Mureşan, directorul UPU1. „Studenta a afirmat că suferă de această boală, sindromul Turner. Nu avem niciun act care să dovedească acest fapt“, a precizat Mureşan. De altfel şi Toma Pop, tatăl Crinei, a afirmat că nu avea cunoştinţă despre faptul că fiica sa ar fi suferit de sindromul Turner.

„Nu cunosc exact în ce condiţii s-a prezentat tânăra la Urgenţe, însă dacă pacienta a precizat la camera de gardă că are probleme cu inima şi i s-a făcut şi un EKG, medicii nu ar fi trebuit să rateze un astfel de diagnostic“, este însă de părere prof. dr. Mircea Cinteză, medic cardiolog şi fost ministru al Sănătăţii.  Totuşi, după ce a fost supusă investigaţiilor la UPU1, Crina Nicoleta Pop a ajuns, în jurul orei 5.00, la Clinica de Boli Infecţioase, unde a refuzat internarea.

Citiţi şi
Tratată de viroză, a murit de infarct

 „A fost consultată şi i s-a propus internarea, pentru a fi ţinută sub supraveghere. A refuzat să fie internată”, a declarat Mihaela Lupşe, directorul medical al clinicii. Ea a precizat însă că problemele cardiace ale tinerei ar fi putut fi depistate doar în cazul unor investigaţii complete.

După ce a părăsit Clinica de Boli Infecţioase, Crina Nicoleta Pop s-a întors în căminul în care locuia, în complexul studenţesc Hasdeu. A dormit până în jurul orei 9.00, iar când s-a trezit, a mers la baie, efort care s-a dovedit fatal, pentru că aorta fetei a cedat în câteva minute.

„Medicii au procedat corect“

Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, apreciază că medicii au procedat corect în acest caz. „Dacă pacienta nu s-a prezentat cu o problemă care să necesite resuscitare sau reanimare, atunci medicii de la Urgenţă nu erau obligaţi să efectueze investigaţii suplimentare, chiar dacă au fost informaţi că ea suferă de sindromul Turner. În acest caz, medicii au procedat corect trimiţând-o pe tânără la Clinica de Boli Infecţioase“, a spus Arafat.

România deţine recordul în rândul ţărilor europene cu cele mai multe cazuri de infarct. Cauzele sunt multiple: fumatul, folosirea anticoncepţionalelor fără nişte analize efectuate în prealabil, nivelul mare al colesterolului, dieta neadecvată. Alte motive pentru care tinerii suferă de astfel de boli sunt stresul, nesiguranţa zilei de mâine, a locului de muncă, dar şi grijile de zi cu zi, toate acestea contribuie la agravarea problemelor cardiovasculare. 

Ce este sindromul Turner

Sindromul Turner sau Ullrich-Turner este o maladie cromozomială ce afectează exclusiv femeile şi cuprinde o serie de manifestări determinate de lipsa unui cromozom X.

Cele mai importante complicaţii ale femeilor bolnave de sindromul Turner pot apărea ca urmare a defectelor cardiace congenitale, cele mai de temut fiind disecţia şi ruptura de aortă.

Înmormântată în rochie de mireasă

Rudele şi cunoscuţii s-au adunat ieri la sicriul Crinei. Studenta a fost înmormântată, la Năsăud, în rochie de mireasă, cu câteva zile înainte să împlinească 26 de ani.

Sute de persoane au fost alături de Crina ieri, când a fost condusă pe ultimul drum  Foto: Veronica Ganea

Era cunoscută de toată lumea ca o fată inteligentă, muncitoare, cu multe proiecte şi vise în derulare. Ea scria versuri pentru artiştii populari din Bistriţa-Năsăud şi începuse o biografie a Valeriei Peter Predescu.

Mama fetei, Nastasia Pop, a stat tot timpul la căpătâiul ei şi a vorbit oamenilor despre ea şi despre visele ei, printre lacrimi.

„Îşi dorea să facă etnologie şi folclor, făcea versuri de muzică populară. Era aproape un geniu. Ce să mai zicem, ce să mai facem, că nu ne-o mai aduce nimeni înapoi. Pe Dumnezeu nu-l pot condamna“, spune Nasta­sia, în timp ce Marian şi Călin, fiii care i-au mai rămas, încercau să o mângâie.

„A fost o fată nemaipomenit de energică. A terminat o facultate, s-a înscris la alta. A avut prieteni pretutindeni în lumea culturală. Era dintr-o familie modestă şi, pe lângă studii, lucra ca să-şi câştige un ban. Nu s-a plâns niciodată de nimic. Avea o dorinţă de muncă peste puterile ei, cred că asta a şi răpus-o”, spune Lucreţia Mititean, fosta învăţătoare a Nicoletei. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite