Medicii români, contestaţi în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii români, contestaţi în Franţa
Medicii români, contestaţi în Franţa

Ordinul medicilor din Franţa este îngrijorat de numărul mare de medici români a căror instruire pune „probleme de nivel“, în pofida echivalării diplomelor în Europa.

Preşedintele Consiliului Naţional al Ordinului Medicilor, Michel Legmann, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la calitatea instruirii acestor practicieni veniţi din Europa de Est, punând sub semnul întrebării sistemul european de echivalare a diplomelor, „bazat pe numărul anilor de studiu“. „Va trebui, fără a pune obstacole Europei, să examinăm problema conţinutului, deoarece au fost probleme neplăcute“, a declarat Michel Legmann.

Acesta a adăugat că au fost „probleme de nivel cu românii şi bulgarii“ şi a precizat că ordinul a reperat un „anumit număr“ de diplome false. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, este de părere că francezii sunt nemulţumiţi de faptul că medicii români le ocupă joburile.

„Cred că francezii sunt îngrijoraţi de faptul că românii le ocupă locurile de muncă. Până în luna august, niciun medic român, dintre cei care profesează în Franţa, nu a fost sancţionat de către Ordinul medicilor francezi sau să i se desfacă contractul de muncă. Din contră, cererile de doctori români sunt foarte mari. Un motiv real de îngrijorare cred că îl reprezintă diplomele false care au circulat, atât în România, cât şi în Europa“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoaie.

Dintre cei 9.000 de medici străini care profesează în Franţa, românii sunt pe locul al doilea (12%), după belgieni (16%) şi chiar înaintea germanilor.

Românii au devenit o ţintă privilegiată a agenţiilor de recrutare a medicilor cu diplome europene, pentru a acoperi aşa-zisa deşertificare medicală din unele regiuni ale Franţei. „Un medic român câştigă 400 de euro: dacă vine aici, obţine de zece ori mai mult, iată explicaţia“, a spus Legmann.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite