Medicamentele compensate cu 90% rămân în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii din policlinici nu au pe ce să completeze reţetele pentru pensionarii cu venituri sub 600 de lei

Decizia Ministerului Sănătăţii, ca de la 1 martie vârstnicii cu pensii mici să primească reţete compensate cu 90%, s-a lovit în Bacău de primul hop. Formularele special tipărite pentru această măsură nu au ajuns pentru toţi medicii din judeţ, ci doar pentru cei de familie.

Cu toate că şi specialiştii din cabinetele de policlinică au dreptul să completeze astfel de reţete, ei se văd nevoiţi să mai aştepte până când vor putea să prescrie pacienţilor medicamente mai ieftine cu 90 de procente.

Câte un top de tipizate

„Ordinul s-a implementat în viteză, din dorinţa de a se pune în practică promisiunea. Prima tranşa de tipizate pe care am primit-o a fost de numai 300 de topuri. Cum numărul medicilor de familie este tot 300, fiecare dintre ei a primit câte un top. Nu ştim când vor veni următoarele tipizate de reţete", ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtătorul de cuvânt al Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS).

Pacienţii norocoşi care au reuşit să primească deja o astfel de reţetă, destinată doar bătrînilor cu pensii mai mici de 600 lei, spun că mai există o problemă. Compensarea de 90% este în realitate mult mai mică.

Medicamente prin scrisori

„Una-i pe hârtie, alta-i în realitate. Când ajungi la farmacie afli că, de fapt, compensarea asta se calculează doar pentru cele mai ieftine medicamente. Dacă ai pe reteţă produse mai scumpe, dai o diferenţă de preţ mult mai mare decât 10%", ne-a spus pensionara Ileana Şenchea. Pentru că de la începutul lunii martie doctorii din policlinci nu au văzut nici măcar o reţetă pentru pensionarii nevoiaşi, pacienţii îşi primesc dreptul la medicamente cu preţul unor drumuri în plus.

„Medicii de policlinică nu au primit tipizate pentru reţetele compensate 90% şi nici nu ştiu sigur dacă avem dreptul să le prescriem. Pacienţilor care au pensii mici le completez scrisori medicale pe care aceştia le duc la medicul de familie. În baza lor, acesta îi dă pacientului reţeta pe formularul tip", ne-a explicat medicul reumatolog Mirela Biagini.

În programul social al medicamentelor compensate cu 90% nu intră toate produsele farmaceutice, ci doar o parte dintre acestea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite