Meciul anului 2020: Arad versus Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Competiţie agresivă pentru o poziţie pe harta metropolelor viitorului Aradul are avantajul dinamicii, Timişoara are mai mult potenţial. Aradul a atacat dezvoltarea cu lucrări

Competiţie agresivă pentru o poziţie pe harta metropolelor viitorului

Aradul are avantajul dinamicii, Timişoara are mai mult potenţial. Aradul a atacat dezvoltarea cu lucrări concrete.Timişoara are doar un mega-studiu.

pecialiştii spun că dinamica Aradului este evidentă în ultimii ani pentru că din punct de vedere urbanistic a evoluat mult. În oraşul de pe Mureş s-a extins infrastructura şi e încurajată construcţia caselor spre zonele periurbane. "Cartierul Verde, situat la ieşirea din Arad spre comuna Zimandul Nou se va extinde cu 500 de case. Trebuie să mergem pe construcţia de locuinţe la intrarea în comunele vecine", a spus Gheorghe Falcă, primarul oraşului.

Metropola vestului

Dezvoltarea oraşului de pe Bega este frânată de lipsa unui Plan Urbanistic General. Arhitectul-şef al oraşului, Sorin Ciurariu, a declarat însă că doar Timişoara poate fi metropola vestului. "E adevărat că în Arad dinamica e alta, dar Timişoara este cea care are potenţial şi este una dintre cele opt localităţi stabilite la nivel naţional, prin lege, ca viitoare metropolă. Aradul nu e pe listă", a spus Ciurariu.

Şiretlic pentru fonduri

Eliminarea Aradului de pe lista metropolelor nu înseamnă că i s-a limitat accesul la harta mega-oraşelor viitorului. "Aradul şi localităţile periurbane pot înfiinţa structuri asociative care îi ajută să obţină fonduri mari pentru dezvoltare. Astfel, extinderea oraşului şi devenirea lui metropolă e posibilă", a adăugat Ciurariu, care până în urmă cu doi ani a fost arhitect-şef în Arad.

Oraşele vor fuziona

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, e de părere că cele două oraşe trebuie să se dezvolte complementar. Maxim spune că oraşele vor fuziona într-un pol economic cu greutate.

Concurenţa nu ajută

"Concurenţa nu ajută pentru că Aradul şi Timişoara concurează cu alte oraşe. Dacă s-ar dezvolta complementar s-ar putea crea un centru social-economic foarte puternic în această parte a Europei", menţiona Maxim.Arădenii vor fi singurii la nivel naţional care, după finalizarea autostrăzii Arad-Timişoara, vor avea un inel circular complet, compus din autostrăzi şi centuri. Recent, municipalitatea a eliberat certificatul de urbanism pentru centura de Sud-Est, o variantă de drum ocolitoare care va avea aproximativ 10 kilometri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite