Mazăre – Borcea, afacere penală de 114.000.000 €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Constanţei, Radu Mazăre,  şi acţionarul de la Dinamo, Cristi Borcea, ajung în instanţă, fiind acuzaţi de procurorii anticorupţie de tranzacţii ilegale cu terenuri la malul mării. Radu Mazăre, alături de 36 de persoane, printre care şi acţionarul de la Dinamo, Cristian Borcea, a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 114 milioane de euro.

Judecătorii trebuie să analizeze restituirea şi atribuirea nelegală a nu mai puţin de un milion de metri pătraţi de teren în judeţul Constanţa. Miza cea mai mare a reprezentat-o terenul din staţiunea Mamaia unde acum este amenajat parcul de distracţii Aqua Magic.

Radu Mazăre este acuzat, alături de membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, printre care şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, din cadrul Primăriei Constanţa, de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Ca urmare a acestor infracţiuni, s-ar fi creat statului un prejudiciu de peste 77 milioane de euro şi de aproximativ 36 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa. Procurorii i-au mai trimis în judecată în acest dosar şi pe acţionarii clubului de fotbal Dinamo Bucureşti Cristian Borcea şi Dragoş Emil Săvulescu. Săvulescu ar fi avut în cazul acestor atribuiri nelegale de terenuri calitatea de mandatar, iar Borcea, de „cesionar cumpărător de drepturi succesorale“.

Drepturi litigioase la preţ de chilipir

Firmele la care Borcea şi Săvulescu erau acţionari ar fi cumpărat la un preţ de chilipir, de zece sau de o sută de ori mai mici, drepturile litigioase asupra unor imobile care ar fi trebuit să fie retrocedate proprietarilor de drept. În acest dosar au mai fost trimişi în judecată foşti parlamentari, politicieni, funcţionari din Primărie şi de la Oficiul de Cadastru, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, un evaluator imobiliar, trei notari publici şi chiar  doi urmaşi ai boierilor Movilă.

Retrocedări ilegale

Potrivit DNA, în mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, însă cei îndreptăţiţi au beneficiat de restituiri şi atribuiri în suprafaţă mai mare. Procurorii mai arată că restituirile şi atribuirile ilegale au avut ca obiect terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi.

Schema “afacerii” era simplă: moştenitorii terenurilor ar fi fost determinaţi, după doi – trei ani, să-şi vândă drepturile succesorale sau chiar terenurile în cauză, contra unor sume derizorii. Astfel, ei au obţinut 1% din valoarea de piaţă a terenurilor la care au fost obligaţi să renunţe.

Rudele primarului, împroprietărite

Majoritatea terenurilor erau retrocedate pe alte amplasamente şi au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât cele reale. Terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care  s-a construit parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Basarab Popa, vărul primarului Radu Mazăre) este unul dintre cele obţinute în mod ilegal de Mazăre şi “colegii” săi de dosar.

De asemenea, conform DNA, şi terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, ar fi ajuns ilegal în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele).

Conform “Adevărul – 500 Miliardari”, Radu Mazăre are o avere estimată la aproximativ 10 milioane de euro. Cristian Borcea figurează cu o avere de 70-75 milioane de euro.

Magistraţii critică DNA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut public, ieri, Raportul de Control la Direcţia Naţională Anticorupţie, document însuşit în urmă cu două săptămâni de Secţia pentru Procurori.

Chiar dacă faţă de anul trecut activitatea DNA pare să fi înregistrat unele progrese, CSM a depistat o serie de nereguli. Astfel, au fost constatate disjungeri şi declinări succesive.

De asemenea, s-au găsit dosare în care luni de zile nu au fost efectuate cercetări. Spre exemplu, la Bacău, un dosar a fost “uitat” în sertar peste 7 luni, fără să se întocmească vreun act de urmărire penală. Şi în ceea ce priveşte interceptările s-au depistat ineficienţe.

Din 92 de interceptări, doar 27 de persoane au fost trimise în judecată. Secţia a II-a din DNA – cea mai criticată la controlul anterior – are de remediat încă multe probleme. Inspectorii au constatat că unele lucrări au fost închise fără respectarea procedurilor.

Mai mult, ar fi fost repartizate lucrări pe bileţele nedatate şi ataşate plângerii. CSM a mai depistat că la capitolul „probe“ într-un dosar, procurorii ataşaseră o serie de articole de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite