Maximum 10.000 de euro pentru foştii deţinuţi politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să limiteze la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor morale pe care le pot pretinde foştii deţinuţi politici, prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic.

Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au declarat, ieri, că există un proiect de ordonanţă de urgenţă care va stabili nişte limite privind aceste despăgubiri. „Suma de 10.000 de euro este rezonabilă şi, probabil, nu e departe de practica instanţelor", au declarat sursele citate.

Această iniţiativă legislativă apare la mai puţin de o lună de când fostul lider ţărănist Ion Diaconescu a anunţat, prin avocatul său, Victor Ciorbea, că a dat în judecată statul român şi cere să fie despăgubit cu 18 milioane de euro pentru condamnările şi suferinţele din timpul regimului comunist.

Ziarul „Adevărul" a prezentat în premieră cazul lui Radu Ciuceanu, directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, care a câştigat, în luna februarie 2010,  la Tribunalul Bucureşti, procesul cu statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor. El urma să primească cele mai mari daune în astfel de cazuri, 600.000 de euro, dar decizia a fost contestată cu apel. Radu Ciuceanu a fost închis timp de 15 ani în penitenciarele Piteşti, Craiova, Jilava, Văcăreşti, Dej, Ploieşti şi Gherla, fiind arestat pentru prima dată la vârsta de 20 de ani.

Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, a fost aprobată la jumătatea anului trecut de Parlamentul României. În baza acestei legi,  foştii deţinuţi politici sau, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţi până la gradul al doilea pot solicita despăgubiri într-o perioadă de trei ani, fără să plătească niciun fel de taxă de timbru.

De altfel, ziarul „Adevărul" a prezentat cazul românului Nicolae Stroescu (1921-2002), care a fost urmărit de Securitate timp de 40 de ani. Nicolae Stroescu a fost condamnat în anul 1948 pentru că a încercat să organizeze o mişcare de rezistenţă anticomunistă, a avut domiciliu forţat, a fost  internat la sanatoriu şi a fost filat de securişti până în decembrie 1989. Fiul acestuia, Tit-Emilian Stroescu, a câştigat, la Tribunalul Bucureşti, daune morale de 300.000 de euro pentru suferinţele îndurate de tatăl său, dar decizia a fost atacat cu apel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite