VIDEO Matilda, pilotul salvator de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matilda Marin, pilot de elicopter, este fericită atunci când reuşeşte să salveze vieţile oamenilor aflaţi în situaţii disperate
Matilda Marin, pilot de elicopter, este fericită atunci când reuşeşte să salveze vieţile oamenilor aflaţi în situaţii disperate

În doar 48 de ore, patru femei însărcinate şi trei copii bolnavi au fost ridicaţi din nămeţi cu elicopterul căpitanului comandor Matilda Marin. Căpitanul comandor Matilda Marin are 42 de ani, este din Bucureşti şi pilotează elicoptere de 20 de ani.

De un an este pilot al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului de Interne. Nu este căsătorită, dar spune că viaţa pe care o are îi aduce multe satisfacţii pe plan profesional, care compensează cumva ce pierde în plan familial. A ales să piloteze elicoptere pentru că s-a simţit atrasă de zbor. Ştia că va deveni un pilot bun în momentul în care a intrat la Liceul de Aviaţie din Bucureşti.

„Am vrut să fac carte şi ştiam că acolo se învaţă, deşi pe atunci era un liceu industrial. Nu mi-a impus familia, nu m-a influenţat nimeni din anturaj să urmez o anumită meserie", a explicat Matilda.


Imagini video din timpul misiunii de transport la Bucureşti, cu elicoptere MAI a 2 femei însărcinate din Comuna Greaca- Jud. Giurgiu şi Comuna Brazii- Jud. Ialomiţa

Patru gravide salvate în două zile

Luni şi marţi au fost „zile pline" pentru pilotul Matilda Marin, care la bordul elicopterului său, un MI 17, a reuşit să aducă la Bucureşti patru femei însărcinate, în condiţii de siguranţă maximă.

„A fost practic o luptă cu vremea. Misiunea de luni,din judeţul Călăraşi, când am reuşit să salvăm trei tinere, două din Fundeni şi una din Gălbinaşi, am realizat-o într-o «fereastră meteorologică», adică în acele momente în care vizibilitatea şi vântul ne-au permis să ne ridicăm în aer. A trebuit să facem totul foarte repede, pentru ca misiunea de salvare să nu se transforme în tragedie. Marţi am mers la Greaca, în judeţul Giurgiu, unde tot o gravidă ne aştepta s-o ducem la spital. Misiunile au fost îndeplinite cu succes, dar este posibil ca din moment în moment să apară altele", a spus Matilda, zâmbind.

La numai o oră după ce a vorbit cu noi, comandorul a plecat într-o altă misiune, la Movila Banului din judeţul Buzău. Acolo trei copii trebuiau duşi de urgenţă la Spitalul Municipal din Buzău.

„În aer, piloţii nu au sentimente"

Atunci când urcă în elicopter, căpitanul comandor Matilda Marin nu se mai gândeşte decât la misiunea care o aşteaptă. Ea spune că fiecare zbor de salvare în condiţii meteo nefavorabile este un zbor către necunoscut, iar frica sau mila nu au ce căuta în aceste cazuri.

„Niciodată nu ştii unde ajungi. Informaţiile pe care le primeşti în momentul în care pleci sunt foarte puţine. De fiecare dată trebuie să fac rapid o recunoaştere a locului unde trebuie să aterizez. De multe ori aceste locuri sunt atât de strâmte încât abia intră elicopterul. Sunt şi cazuri în care starea oamenilor care trebuie să ajungă la spital este foarte gravă, dar nu trebuie să ne gândim la nimic din ceea ce ar putea să ne distragă atenţia de la zbor. Este mai important să îi ducem în timp util la spital decât să le arătăm compasiune", a explicat femeia-pilot.

Egale cu bărbaţii

În Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului de Interne sunt trei femei care pilotează elicoptere, iar acest fapt nu le-a adus niciun avantaj sau dezavantaj. Colegii bărbaţi le consideră egale cu ei şi mai mult, persoane pe care se pot baza în misiuni. Matilda spune că „acolo sus nu suntem femei sau bărbaţi, ci doar piloţi.

Misiunile se atribuie fiecăruia dintre noi în funcţie de experienţă şi de gradul de pregătire. Colegii noştri nu ne privesc niciodată ca pe nişte femei care trebuie trimise la cratiţă. Mai toţi suntem militari de meserie şi ştim ce avem de făcut". Tot ieri, două elicoptere ale Ministerului de Interne au intervenit în Adâncata-Ilfov şi Brazii-Ialomiţa pentru salvarea a două femei însărcinate în luna a noua. Piloţii MAI au fost însoţiţi de echipaje ale SMURD.

Ajutor din aer

-Un copil în vârstă de un an a fost transportat de urgenţă cu elicopterul la Spitalul Judeţean Tulcea după ce s-a opărit cu apă fierbinte. Misiunea de salvare s-a desfăşurat ieri în satul Mila 23, în zona Deltei Dunării.

-Trei copii şi o bătrână din localitatea Câmpeni, judeţul Buzău, au fost salvaţi din satul izolat de nămeţi marţi seară, de un elicopter al Ministerului de Interne.

-Florentina Mareş (30 de ani), din localitatea Brazii, judeţul Ialomiţa, este însărcinată în luna a noua şi are probleme renale care i-au pus în pericol sarcina. „Soacra ei a venit la noi şi ne-a cerut să facem tot posibilul să obţinem un elicopter de la Bucureşti, pentru ca nora ei să fie transportată de urgenţă la spital", a declarat primarul comunei Brazii, Constantin Micu. Florentina Mareş va naşte în Capitală printr-o operaţie de cezariană. Denisa Baciu, Cristian Dogaru, Cristian Şucă

Mulţumiri „doamnei pilot"

Elena are patru copii - trei băieţi de 6, 5 şi 2 ani şi o fetiţă de două zile. Fata s-a născut luni seară la ora 20 la maternitatea Giuleşti. Gravida, domiciliată în comuna Fundeni (judeţul Călăraşi), a ajuns în Bucureşti cu un elicopter pilotat de Matilda Marin, după un zbor de o jumătate de oră - primul din viaţa ei.

Alina (stânga) şi Elena, două mămici salvate cu elicopterul

Alina (stânga) şi Elena, două mămici salvate cu elicopterul

Mămica n-a fost speriată de naştere, ci de elicopter: "N-am mai zburat, Doamne fereşte! Cum să nu-mi fie frică?" Elicopterul a venit la solicitarea primarului. Acum, tot primarul, în calitate de naş, va decide numele fetiţei. Cu acelaşi elicopter, în acelaşi zbor, au fost aduse la Bucureşti alte două gravide. Una dintre ele, Alina, a ajuns tot la maternitatea Giuleşti şi e acum colegă de salon cu Elena.

Alina era cu soţul într-o vizită în comuna Fundeni, dar au rămas înzăpeziţi acolo. Elicopterul a adus-o la Bucureşti într-o jumătate de oră. Primul copil al Alinei, Alexandru - Andrei, s-a născut la ora 17,45 şi a avut 2,9 kilograme. „Îi mulţumim doamnei pilot, datorită dânsei am rămas întregi. Celor pe care îi va mai lua le spun să nu le fie frică, sunt pe mâini bune", a mai spus Alina.

Tripleţi duşi acasă cu şalupa

Primii tripleţi născuţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea în ultimii trei ani au plecat acasă cu şalupa. Bianca Ştefania, Delia Antonia şi Rebeca Ionela Simioncencu au venit pe lume la jumătatea lunii ianuarie, prin cezariană şi au cântărit la naştere 1.700, 1.800, respectiv 1.900 de grame. Fetiţele au rămas la spital până vineri, ca să aibă timp să ia în greutate. Cum familia Simioncencu locuieşte în Delta Dunării, la Chilia, femeia a fost adusă la maternitate cu şalupa- ambulanţă, iar acasă a fost dusă tot pe calea apelor. Cristian Dogaru

Ploi, polei şi rafale de vânt

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben pentru precipitaţii abundente, polei şi vânt puternic în jumătatea de sud a ţării. Acesta intră în vigoare azi după-amiază, la ora 15.00 şi va ţine până mâine-seară la ora 18.00. Precipitaţiile vor fi la început sub formă de ninsoare, iar în cursul nopţii şi al zilei de mâine se vor transforma în lapoviţă şi ploaie îndeosebi la câmpie şi la deal. Tot aici se va produce şi polei.

Vânt puternic

Vântul va deveni tot mai puternic în regiunile sud-vestice, sudice şi estice, dar mai ales la munte, unde va bate şi cu 100 de kilometri pe oră. Azi, maximele vor ajunge la 8 grade, cu cele mai mari valori în vestul ţării. Va ploua în Dobrogea, iar în Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana vor cădea precipitaţii mixte. În Oltenia şi în Banat va continua să ningă. Mâine va ploua pe arii restrânse în aproape toată ţara, mai puţin în nord şi la munte, unde va fi lapoviţă şi ninsoare.

Temperaturile maxime vor ajunge la 10 grade. Vineri va ploua în sud-estul teritoriului. La munte va ninge, iar în rest vor fi precipitaţii mixte. În weekend însă, vremea se răceşte din nou şi va începe să ningă în vestul, centrul şi nordul ţării. Conform directorului INMH, vremea frumoasă va începe de la 16 februarie. Francisca M. Catană

„Berzele" cu motor

Gheorghe Berechet a devenit eroul judeţului Olt, după ce a salvat viaţa unei tinere care trebuia să nască. Bărbatul a legat ambulanţa de un tractor pentru a ajunge la spitalul din Caracal. O femeie însărcinată în şapte luni, din localitatea Movila Banului, a fost scoasă dintre nămeţi cu ATV-urile şi maşinile de teren ale pasionaţilor de off-road de la Extreme Adventure din Buzău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite